1. Veel geregel

Voordat het zover is en je daadwerkelijk het vliegtuig kan pakken moet je veel dingen regelen, waarvan het niet gek is als je daar geen zin in hebt. Zo moet je een visum aanvragen, een woning in je nieuwe land vinden, vliegtickets regelen, verzekeringen afsluiten en een vakkenpakket samenstellen dat door jouw opleiding in Nederland goedgekeurd moet worden. Als dat allemaal is gedaan moet je eventueel ook nog proberen je eigen kamer in Nederland onder te verhuren. Het geregel van al deze praktische zaken kan voor sommige al genoeg zijn om maar hier te blijven.

2. Geldzaken

Denk maar niet dat je verblijf in het buitenland je geld gaat opleveren, je gaat vooral veel uitgeven. Een semester in het buitenland studeren en wonen is natuurlijk erg leuk, maar je krijgt het niet cadeau! Naast huur en levensonderhoud ben je namelijk ook geld kwijt aan vliegtickets en eventueel de kosten van een visum. En als je er eenmaal woont, wil je er natuurlijk ook op uit! Afhankelijk van het land waar je heengaat kunnen deze kosten flink oplopen en dus niemand neemt het je kwalijk als jij lekker ervoor kiest je niet in de schulden te steken.

3. Home sweet home

Erg leuk allemaal dat iedereen in je omgeving naar het buitenland vertrekt, maar eigenlijk is het gewoon niks voor jou. Eens per jaar met de caravan op pad naar camping La Mouline in Frankrijk vind jij al avontuurlijk genoeg en dat is ook prima; een tijd alles in Nederland achter te laten en naar het buitenland vertrekken klinkt voor de ene student een stuk aantrekkelijker dan voor de andere. Daarnaast zijn er ook genoeg andere redenen om gewoon hier te blijven. Zo is het onderwijs in Nederland van hoge kwaliteit in vergelijking met sommige andere landen. Daarnaast heb je ook hier genoeg mogelijkheden om je Engels te verbeteren en aan je cv te werken door bijvoorbeeld in plaats van een tijd in het buitenland te bivakkeren een bestuursjaar te doen.

4. Vertraging

Een semester in het buitenland studeren verhoogt de kans op studievertraging enorm. Zo is een stage of uitwisseling abroad niet bij alle studies gemakkelijk mogelijk, waardoor je bij voorbaat al vertraging oploopt en vakken moet inhalen bij terugkomst. Daarnaast werkt een uitwisseling naar een zonnig oord meestal ook niet bevorderlijk voor je studieprestaties; de keuze tussen blokken voor een tentamen of een cocktail drinken op het strand is meestal snel gemaakt met als gevolg dat je bij terugkomst in Nederland misschien niet voldoende studiepunten gehaald hebt.
Met dank aan: Mastersportal