1. Tijd genoeg

Bij het behalen van je studie krijg je niet alleen een diploma cadeau, maar ook veel vrije tijd. Je hebt namelijk geen studie om je dagelijks mee bezig te houden. Nu is het natuurlijk aantrekkelijk om deze vrije tijd op te vullen met slapen, feesten, zonnen en vakanties, maar deze tijd investeren in jouw positie op de arbeidsmarkt is een stuk volwassenere keuze.

Gebruik de zomermaanden om na te denken wat jij daadwerkelijk wilt qua werk, zoek op echt leuke vacatures en besteed aandacht aan het schrijven van passende sollicitatiebrieven. Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar bedrijven die jou interessant lijken en eventueel een open sollicitatie versturen. Ook is dit hét moment op je LinkedIn-profiel te updaten en je online netwerk uit te breiden.

2. Minder concurrentie

Waar het merendeel van de net afgestudeerde studenten meteen het vliegtuig pakt om dat eindelijk behaalde diploma met een grote hoeveelheid zon, zee en strand te vieren blijf jij hier in Nederland en start je met solliciteren. Natuurlijk ben jij aan het eind van de zomer jaloers op dat mooie bruine kleurtje van je ex-studiegenoten, maar de kans dat jij een baant hebt - waar zij jaloers op zijn - is wel een stuk groter.

Voordeel van in de zomer starten met solliciteren is dat je een stuk minder concurrentie hebt, je rivalen zitten namelijk ergens met een cocktail in de zon geld uit te geven in plaats van moeite doen om geld te verdienen.

3. Gebruik je netwerk

Gebruik de zomermaanden om je netwerk aan te spreken bij het zoeken naar een passende baan. Vaak zijn er in de zomerperiode minder vacatures, dus dat is hét moment om je netwerk te gebruiken. Juist in deze periode hebben mensen die normaal misschien te druk zijn dankzij de vakantieperiode eens tijd om met jou koffie te drinken of te lunchen. Wie weet wat er uit deze contacten voortkomt.

Een andere mogelijkheid is om in de zomer juist je netwerk uit te breiden, vanwege het (meestal) lekkere weer worden er veel evenementen, borrels en andere activiteiten georganiseerd. Deze happenings zijn ideaal om mensen die eventueel iets voor je kunnen betekenen in een gezellige en ongedwongen sfeer te ontmoeten.

4. Tijdelijke functies

In verband met vakanties van vaste werknemers zijn sommige bedrijven in de zomer op zoek naar een tijdelijke helpende hand. Ga in plaats van op vakantie daarom aan de slag met een tijdelijke baan bij een voor jou relevant bedrijf en speel jezelf op deze manier in de kijker. Wie weet zijn ze zo tevreden over je dat er na de zomer een echte grotemensenbaan aan vast zit. Zo niet? Ook niet getreurd, dan ga je lekker alsnog op vakantie van je zuurverdiende geld. Bijkomend voordeel: in het najaar zijn vakanties een stuk goedkoper!

Met dank aan Intermediair en Monsterboard