1. Lootjes met gedichtjes en/of surprises

Dit is misschien wel de meest klassieke vorm om Sinterklaas te vieren. Je trekt met zijn allen lootjes, spreekt eventueel een budget af en gaat aan de slag. Je kunt ervoor kiezen om zowel gedichtjes als surprises te maken, maar ook om één van de twee te maken. 

Je kunt je cadeautje natuurlijk in de surprise stoppen, maar je kunt het ook wat spannender maken, door een kleine speurtocht uit te zetten. Als je slachtoffer dan eindelijk je surprise open heeft gemaakt, moet hij of zij nog door het hele huis op zoek naar zijn of haar cadeau! 

Maken jullie surprises, maar heb je geen idee wat je moet maken? Je kunt voor je Instagram-verslaafde huisgenoot gemakkelijk een Instagram-logo maken van een doosje en wat gekleurd papier. Of vul als je écht in tijdsnood zit een grote pot met confetti, en stop daar je cadeautje (of speurtocht!) in. Dan ziet het er in ieder geval heel feestelijk uit! 

2. Dobbelspel

Kies je ervoor om random cadeautjes te kopen en dus niet voor één specifiek persoon de stad in te gaan? Dan kom je al gauw uit bij een dobbelspel. Spreek een maximum aantal cadeautjes en een budget af, óf spreek af om bijvoorbeeld - helemaal lekker budget - spullen uit eigen huis of kamer mee te nemen. Wie weet heb jij nog wel iets liggen van het Sinterklaasspel van vorig jaar waar je niets mee doet, of heb je nog een fotolijstje dat eigenlijk nooit gevuld is geweest… Tijd om daar afscheid van te nemen! 

Je kunt het dobbelspel in één of meerdere rondes doen. Wij geven je alvast een voorbeeld voor het dobbelspel, met verschillende opdrachten bij het aantal ogen op de dobbelsteen. Dit spel bestaat uit twee rondes.

Ronde 1: 
● 1 oog: pak een cadeautje
● 2 ogen: alle cadeautjes naar rechts
● 3 ogen: pak een cadeautje en pak het uit
● 4 ogen: alle cadeautjes naar links
● 5 ogen: pak een cadeautje uit (als je dat hebt)
● 6 ogen: pak een cadeautje

Als alle cadeautjes zijn uitgepakt, zet je een timer en ga je door naar de tweede ronde. Laat één persoon de timer zetten en vertel niet hoe lang jullie de tijd hebben om jullie favoriete cadeautjes te scoren. Als de tijd om is, heb jij je cadeau te pakken! 
● 1 oog: geef één cadeautje weg aan een ander
● 2 ogen: alle cadeautjes naar links
● 3 ogen: ruil al je cadeaus met iemand anders
● 4 ogen: alle cadeautjes naar rechts
● 5 ogen: ruil één cadeau met iemand anders
● 6 ogen: pak een cadeautje weg van een ander

dobbelspel instagram mitsjol


3. Bordspel

Bordspellen gebruiken voor Sinterklaas? Ja zeker! Je kunt via Google gemakkelijk een template van Ganzenborden of bijvoorbeeld Mens Erger Je Niet downloaden en printen. Maak verschillende vakjes verschillende kleuren en de pret kan beginnen! 

Stel dat je voor de kleuren groen en blauw hebt gekozen. Spreek af dat groen een opdrachtvakje is en blauw een kennisvraag vakje. Opdrachten kunnen variëren van korte drankspelletjes tot het zingen van een liedje, dat is volledig aan jou! Kennisvragen kunnen over algemene kennis gaan, maar ook over de personen met wie je het spel speelt. Vraag bijvoorbeeld op welke dag je huisgenoot jarig is. Als je de opdracht of vraag goed hebt, mag je een cadeautje pakken! 

Zorg ervoor dat er ook opdrachten als “geef je cadeautje aan je linker buurman” of “ruil je cadeautje met een ander” bij zitten. Zo houd je wat spanning in het spel. Houd wel alle cadeautjes ingepakt. Ben je bij het einde, dan mag je je cadeautje uitpakken! 

4. Sinterpasen

Met Pasen zochten we vroeger altijd eitjes in de tuin, maar met Sinterklaas kun je natuurlijk net zo goed zo’n zoektocht uitzetten! Een soort Sinterpaasspel, dus. Iedereen verstopt zijn of haar cadeautjes door het hele huis. Bij het startsein beginnen jullie allemaal met zoeken. Hier kun je natuurlijk ook weer opdrachten bij verzinnen. Of verstop ook wat flessen drank. Als die gevonden worden, moet die direct worden opgedronken. 

Tel van tevoren wel even hoe veel cadeaus er in totaal verstopt zijn. Zo voorkom je dat je met Pasen nog steeds Sinterklaascadeaus tegen komt.

Beeld: Instagram/mitsjol