1. ‘Het gesprek ging echt heel goed, ik heb de baan.’

Voor je gevoel ging het sollicitatiegesprek goed. De werkgever heeft veel tijd aan je besteed, af en toe moest hij of zij zelfs lachen. Een oprechte glimlach toen jullie elkaar de hand schudden. Dit is in de pocket! Maar juich niet te snel. Werkgevers zijn getrainde interviewers en ze kunnen goed verbergen wat ze denken. Ga er niet vanuit dat je de baan hebt, tot je de baan hebt!

2. ‘Ze laten van zich horen.’

Deze uitspraak gaat hand in hand met ‘Het gesprek ging goed.’ Zet je zoektocht niet stop als je solliciteert voor je droombaan. Wees realistisch. Ze zijn namelijk wekenlang bezig met overleggen over wie aangenomen moet worden, uh-huh.

3. ‘Alles is beter dan wat ik nu heb.’

Je wil ontslag nemen, maar niet werkeloos zijn. Om dan zomaar alles aan te nemen wat op je pad komt is een slecht idee. Je zoekt werk vanuit de verkeerde motivatie, namelijk stoppen bij je andere werk. Dikke kans dat je na twee maanden alweer loopt te klagen. Diep van binnen weet je dat je een goeie baan wil. Houd dus nog even vol en zoek gelijk een baan die bij je past!

4. ‘Ik heb er alles aan gedaan om deze baan te krijgen.’

Echt? Kan je jezelf in de spiegel aankijken en zeggen dat je dat écht gedaan hebt? Waarschijnlijk niet. Wist jij alle kernwaardes van het bedrijf en kon je alle lastige vragen goed beantwoorden? Juist, zo goed ging je gesprek dus echt.

Dat de banenjacht tot nu toe nog niet zo goed is verlopen mag de pret niet drukken. Je wil aan het werk? Dan zal je ervoor moeten werken! Niemand neemt een half-gemotiveerde luiwammes aan. Denk daar maar aan tijdens je volgende sollicitatie!

 
Met dank aan: USA today college