De tentamenperiode komt er weer aan en dat betekent jezelf opsluiten in de UB of in je kamer voor een studeermarathon. Als je deze tips consequent volgt, gaan ze je (studie)leven redden!

 

Maak lijstjes

Helaas komt het in een reguliere tentamenweek bijna nooit voor dat je maar één tentamen op de planning hebt staan. Meestal zijn dit er toch minimaal twee en heb je daarnaast nog een presentatie en/of deadline voor het inleveren van een opdracht. Het antwoord op de vraag hoe je het overzicht over alles houdt is simpel: maak een lijstje.

Begin met een overzicht van alle vakken die je deze periode volgt en welke opdrachten/tentamens je daarvoor moet maken en wanneer. Als je klaar bent met al je studie-gerelateerde taken voeg je tot slot ook je je privé-activiteiten zoals sport, hobby en werk toe. Op deze manier kun je alle taken op je to-do list categoriseren en kijken waar je prioriteiten liggen.

 

Werk met een kalender

Plaats alle items van je to-do list in een kalender en beslis hoeveel tijd je voor elke activiteit nodig hebt, op deze manier creëer je een duidelijke en overzichtelijke tijdlijn. Maak daarnaast voor elke dag van de week een lijstje met taken die je die dag wilt afronden. Voor langere of grote opdrachten plan je meerdere dagen in. Voor al onze Koningen en Koninginnen in procrastineren is het maken van zo’n kalender echt een oplossing.

 

studeren leiden

Gebruik je tijd efficiënt

Herkenbaar voor iedereen: we zijn druk aan het studeren, maar krijgen een appje binnen dat we toch even (moeten) checken. Voor je het weet ben je een uur verder en heb je niet alleen al je whatsappjes beantwoord, maar ook heel Instagram gecheckt en heb je zoveel op Facebook doorgeklikt dat je nu het nichtje van het buurmeisje van de beste vriend van je ex uitgebreid zit te bestuderen.

Afleiding ligt altijd op de loer, dus gebruik de tijd die je hebt efficiënt door genoeg korte pauzes te nemen. Focus je tijdens het studeren volledig door je telefoon weg te leggen. Mocht je merken dat efficiënt werken er op een dag echt niet inzit, geef jezelf dan een dag vrij. Van hele dagen soggen in de bieb werd niemand ooit blij.

 

Vergeet jezelf niet

Tijdens het studeren leven sommige studenten op koffie, Red Bull en een snelle (ongezonde) hap waarbij sporten, relaxen en een nacht van acht uur slaap er weleens bij inschieten. Het is daarom belangrijk, zeker tijdens de drukste studieperiodes, jezelf ook wat vrije tijd te gunnen om zo tot rust te komen.

Het is onmogelijk om efficiënt te werken en goed te presteren wanneer je oververmoeid of overwerkt bent. Maak daarom absoluut ook tijd vrij – op je kalender – om te sporten, een biertje in de kroeg te drinken, een avondje bankhangen of op tijd naar bed te gaan.

 

Bron: USA Today