Het einde van de examentijd heeft een zekere gelijkenis met oud en nieuw. Je drinkt te veel, bent brak de volgende dag, én je maakt goede voornemens voor de nieuwe studieperiode. Net als met de goede voornemens die je maakt bij oud en nieuw, laten resultaten uit het verleden zien dat de kans op mislukking helaas groot is…

 

1. Je gaat naar alle colleges

Dit lukt de eerste week. De tweede week besluit je dat je de colleges van 9 uur heus wel mag missen: voldoende slaap is immers ook belangrijk. De derde week worden ook de colleges van 11 uur geskipt. De vierde week worden alleen de verplichte colleges bezocht.

 

2. Minder alcohol

Je merkt langzaam dat alle stapavondjes je studieresultaten niet echt lijken te bevorderen. Je neemt je dus voor om de alcoholische versnaperingen iets te gaan inperken. Maar als je tijdens een stapavondje een tequila-shotje krijgt aangeboden kan je toch geen nee zeggen: het zout is toch goed voor de hydratie en vitamine C van het schijfje citroen helpt alleen maar tegen een kater... Toch?

 

3. Meer UB

Een vaste ‘’UB-dag’’ in de week, hoe goed klinkt dat? Dan hoef je niet weer alles op het laatste moment te stampen tussen alle andere verliezers in de bieb. Helaas is ook dit slechts een illusie. Een week voor je tentamen stap je ietwat beschaamd de UB pas weer binnen, wetend dat het je tweede thuis wordt voor de komende weken.

 

4. Je gaat op tijd beginnen

Alles bijhouden, vanaf week 1. Gewoon zorgen dat je de leerstof verspreidt. Je vertelt vol trots tegen je moeder dat je dit gaat doen, want die drukt het je al sinds groep 6 op het hart. Maar toch, na de eerste week blijkt het weer volslagen onhaalbaar. En in die week heb je er eigenlijk ook meer over gepraat dan daadwerkelijk gedaan. Want waarom zou je al wat gaan doen als je nog bijna twee maanden de tijd hebt?

 

Foto: Unsplash