Administratiekosten

Vele verhuurders in Groningen liggen momenteel onder vuur na een onderzoek van nieuwssite Sikkom naar het illegaal in rekening brengen van administratiekosten bij de huurder (het heet ook wel eens contractkosten of bemiddelingskosten). Ook het ‘betalen-om-te-reageren’-principe en abonnementskosten vallen onder deze noemer en mogen niet. Dergelijke praktijken gebeuren waarschijnlijk door het hele land. Helaas loop je hier nog regelmatig tegenaan en zal het nog een poosje duren voor er een autoriteit daadkrachtig optreedt tegen deze praktijken. Let hier dus goed op bij het huren van een kamer!

 

Huurprijs

Een tweede onderdeel van je contract waar je geheid nog eens naar moet kijken, is je kale huurprijs. Veel huisbazen vragen meer huur dan wettelijk is toegestaan (en dat weten ze dondersgoed). Probeer eerst om hier met je huisbaas over te praten, maar als dit niet werkt (en je vind dat je echt onrechtvaardig teveel betaalt) kun je de huurcommissie inschakelen. De website van dit overheidsorgaan helpt je op gemakkelijke wijze door het proces van het aanvechten van je huurprijs.

 

Huisgenoten

Huisgenoten hebben een groot aandeel in hoe gezellig en comfortabel jouw studentenhuis is. Probeer er dan ook gezamenlijk het beste uit te halen. Stel een schoonmaakrooster op, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt om ervoor te zorgen dat het huis enigszins aantoonbaar blijft. Spreek een avond in de week af waarop je samen gaat eten, want huisavonden staan altijd garant voor gezelligheid. Ga samen een weekendje weg of ga eens klussen aan die deur die kraakt alsof het halve huis instort.

 

Mankementen

De student is snel tevreden en bij een studentenhuis stel je je niet meteen een luxe penthouse voor dat van alle gemakken is voorzien. Toch mankeert er aan veel studentenhuizen het een en ander. Vooral zaken die de veiligheid en het woongemak kunnen verhogen, mogen best aangekaart worden. Denk hierbij aan missende/loszittende trapleuningen, kiertjes in ramen, loszittende vloeren of lekkage. Met dergelijke mankementen valt prima te leven, maar de huisbaas is verplicht dergelijke ongemakken aan te pakken, wanneer je het aankaart. Doet hij het niet? Dan kan de huurcommissie hem er alsnog toe dwingen.