1. Maak je voornemens concreet

Ontzettend belangrijk: maak je voornemens concreet! ‘Ik wil afvallen’ of ‘Ik ga beter mijn best doen met studeren’ zijn ontzettend vaag. Zo bereik je die doelen nooit. Door je doelen concreet te maken en de stappen hiernaartoe duidelijk te omschrijven (en op te schrijven!), is de kans groter dat je die doelen ook daadwerkelijk gaat behalen.

Dus niet ‘Ik wil afvallen’, maar ‘Ik ga voor april 12 kilo afvallen, in januari, februari en maart 4 kilo per maand. Dit doe ik door niet meer te snoepen en iedere dinsdag en donderdag naar de sportschool te gaan.’ 


2. Wat levert het op?

Wat levert het je op als je je doelen hebt bereikt? Wat verandert er als je die 10 kilo kwijt bent? Of als je alle vakken hebt gehaald dit semester? Schrijf dit voor jezelf duidelijk op. 

Het werkt ontzettend motiverend als je weet waarvoor je het allemaal doet. Betrap je jezelf erop dat je toch weer de sportschool hebt ingeruild voor een avondje bankhangen? Pak dan je notitieboekje erbij en lees waarom je ook alweer wilde afvallen..

Extra motivatie om Netflix uit te zetten en je in een sportbroekje te werken!

 

3. Wat zijn de mogelijke obstakels?

Waar ging het de vorige keer mis? Waarom haalde je de vorige keer je voornemens niet? 

Zoek voor jezelf uit wat je struikelblokken zijn. Kon je niet stoppen met roken omdat je zo gespannen was? Of lukte het studeren niet omdat je vrienden je zo vaak mee uit vroegen? 

Door bewust te zijn van waar het mogelijk mis kan gaan, weet je ook wat je moet doen om dit te voorkomen!

 

4. Maak je doelen kenbaar

Waarom zou je je doelen voor jezelf houden? Deel ze met je huisgenoten, vrienden en familie. Zo weten zij ook wat je wilt bereiken en kunnen ze hier bewust (of onbewust) rekening mee houden. 

Ze zullen je er na verloop van tijd misschien naar gaan vragen en je zo aan je voornemens blijven herinneren. En eerlijk is eerlijk, het voelt toch wel een beetje als falen als je eerst aan iedereen hebt verkondigd dat je stopt met roken, maar vervolgens in het bijzijn van je vrienden toch weer een sigaretje opsteekt..

Bron afbeelding: Pixabay