1. Je komt erachter wat je (niet) leuk vindt

Vrijwilligerswerk kan ervoor zorgen dat je uitvindt wat je wel of niet leuk vindt. Dacht je altijd al dat je leiding wilt geven aan een bedrijf, probeer dan eens een voorzitterschap van een sport- of studentenvereniging. Wellicht is het precies wat je leuk vindt, maar mocht blijken dat het je niet ligt, dan kom je daar om een redelijk gemakkelijke manier achter. In een sollicitatiebrief of –gesprek kun je vervolgens goed onderbouwen waarom de baan je leuk lijkt.

3. Je doet ervaring op

Als je nog geen werkervaring hebt, zul je in een sollicitatie worden beoordeeld op andere activiteiten die je hebt gedaan. Ook tijdens vrijwilligerswerk kun je kwaliteiten opgedaan hebben die je toekomstige baas belangrijk vindt. Verantwoordelijkheid, organisatietalent (van wedstrijden tot feestjes, er valt altijd wel wat te organiseren), geen 9-tot-5-mentaliteit (vrijwilligerswerk doe je immers in je vrije tijd), zelfstandig sterk, maar kan ook in teamverband werken: zomaar wat termen uit vacatures die je misschien wel kunt aantonen met je vrijwilligerservaring. Doe je vrijwilligerswerk in je vakgebied, dan leer je ook nog eens de branche kennen.

2. Je laat zien dat je betrokken bent

Door vrijwilligerswerk laat je zien dat je betrokken bent en je kosteloos inzet voor een goed doel – of in ieder geval een ander doel dan jouw portemonnee. Bovendien zegt het werk dat je doet ook iets over jou: iemand die in een dierenopvang werkt, is vast zorgzaam en doe je een commissie, dan ben je vast sociaal sterk. Toch hoeft het vrijwilligerswerk er niet per se voor te zorgen dat je je hele schema om moet gooien – je sociale leven blijft intact en wordt soms zelfs beter door alle mensen die je leert kennen. Win-winsituatie!

4. Netwerken: je leert mensen kennen

Door je vrijwilligerswerk leer je nieuwe mensen kennen. Mensen die je later misschien kunnen helpen als je een baan zoekt. Als je vrijwillig in je toekomstige branche werkt, kun je waardevolle contacten opdoen. Maar ook als je ‘ander’ werk doet, kun je je netwerk uitbreiden. En dat hoeft echt niet alleen maar zakelijk te zijn: ook vriendschappelijke contacten zijn waardevol. En hoe vaak kent een buurman van een kennis van een vriend wel niet iemand die jouw droomvacature heeft openstaan?

Met dank aan The Huffington Post