Schoonmaken

Nummer één SOG-activiteit. Er lijkt een opvallend verband te zijn tussen de tentamenperiodes en de mate waarin studentkamers worden schoongemaakt. Onder het mom van ‘ik studeer misschien niet, maar ik doe wel iets anders nuttigs’ wordt het schuldgevoel keer op keer weer onderdrukt met de stofzuiger in de hand. 
Schoonmaken is niet voor niets zo populair onder soggers; het is namelijk niet compleet nutteloos om je kamer eens stofvrij en schoon te hebben. Leren gaat beter in een nettere omgeving en daarnaast scheelt het de ‘opruimtijd’ die je anders nodig zou hebben voordat je kamer een beetje acceptabel is voor (ouderlijk) bezoek. 

Studieplanning maken

Het maken van een studieplanning geeft bijna evenveel voldoening als studeren en dit zonder dat je je studieboek ervoor hoeft open te slaan! Een planning geeft je meer overzicht en rust, wat leidt tot minder stress. Daarnaast zal je minder geneigd zijn om te gaan soggen als je ziet hoeveel je op een andere dag moet doen, wanneer je je planning niet volgt.

Leerzame filmpjes kijken

Je kennis over een studieonderwerp verbreden en dat vanuit je luie stoel? Als dit als muziek in je oren klinkt ga dan eens op zoek of er een interessante documentaire of een onlinecursus te vinden is over jouw tentamenonderwerp. Een voorbeeld van het laatste zijn ‘crash courses’ op YouTube. In deze filmpjes worden binnen 10 minuten verschillende onderdelen van vakgebieden variërend van psychologie tot economie op een leuke manier uitgelegd. Een ander idee voor de meer fanatieke soggers is ‘Future Learn’; hier kan je gratis universitaire cursussen volgen. 

Niets gevonden dat je kansen op het halen van je tentamen verhoogt? Dan kun je alsnog een andere interessante documentaire of cursussen volgen. Je kan dan natuurlijk voor de ‘most funny moments of Donald Trump documentary’ gaan óf voor een iets educatiever filmpje…

Sporten

Als je enige vorm van bewegen tijdens de tentamenperiode bestaat uit de trap bij de UB oplopen, is een sog-dipje de perfecte tijd om eens in beweging te komen. 
Je kan inspiratie opdoen uit een fitness-app, een work-outvideo volgen of gewoon ouderwets een rondje hardlopen. Bewegen zorgt ervoor dat je beter kan leren en je voelt je ook nog fitter: een win-winsituatie. Die date met je Tinder-match tijdens het eerdere ‘nutteloos soggen’ hebt gepland kan nu niet meer fout gaan!