1. Zorg voor een sterk wifi-signaal

Zorg voor een goed draadloos netwerk met een wifi-signaal dat overal in huis kan worden ontvangen. De internetkosten kun je natuurlijk delen met je huisgenoten. Hiernaast kan je dit ook indirect geld besparen doordat je smartphone nu overal in huis gebruik kan maken van de vaste internetverbinding en dus je mobiele internetabonnement kunt downsizen.

Het is dan ook aan te bevelen om gezamenlijk een (of meerdere) goede routers aan te schaffen die ervoor zorgen dat je niet alleen in je kamer, maar ook in de keuken, de huiskamer, op het toilet – wie neemt zijn smartphone niet mee naar de wc? - en eventueel in de (voor)tuin het wifi-signaal kunt ontvangen. Het kan de kosten voor mobiele data aanzienlijk verlagen; elke megabyte die via het draadloos netwerk wordt verstuurd of ontvangen hoeft immers niet meer via het mobiele netwerk te gaan.

2. Stap over op een goedkoper abonnement

Houd je abonnementskosten in de gaten. Het is verstandig om elk jaar eens te kijken naar alternatieve providers. Door jaarlijks over te stappen kun je gebruik maken van verschillende acties. Bovendien bieden providers steeds meer opties en flexibiliteit in de pakketten.

Tele2 blijft Nederlands bekendste prijsvechter, die sinds kort ook op de mobiele markt met de grote spelers het gevecht aan gaat. Voor vast- en glasvezelinternet maakt Tele2 gebruik van het netwerk van KPN; gelijkwaardige kwaliteit, maar dan voor een scherpere prijs. Ook Vodafone maakt van hetzelfde glasvezelnetwerk gebruik, en heeft onlangs onder de naam Vodafone Thuis een flexibel alles-in-1-pakket gelanceerd dat in tegenstelling tot traditionele pakketten enkel uit internet bestaat, met hierbij optioneel aanvullende diensten. De abonnementen kunnen voor tv en telefonie per maand worden aangepast, zodat je elke maand opnieuw kunt beslissen of je het tv-abonnement of het telefoonabonnement wilt behouden. Handig in de zomer, wanneer je eigenlijk toch geen tv kijkt, omdat je het tv-abonnement kosteloos een aantal maanden kunt stopzetten.

3. Kijk tv via internet

Het is natuurlijk ook mogelijk om je tv-abonnement permanent de deur uit te doen en alles via internet te streamen. Vrijwel alle content is tegenwoordig ook online te vinden en wie optimaal gebruik maakt van diensten als Uitzending Gemist, YouTube en Netflix hoeft eigenlijk ook zonder tv-abonnement niets te missen. Sterker nog, vooral wanneer er een abonnement wordt afgesloten op Netflix is er juist meer te zien. Topseries van het kaliber 'Breaking Bad' of 'House of Cards' zal je op tv niet tegenkomen en ook qua films is Netflix een hele verbetering ten opzichte van de reguliere tv-zenders. Netflix is goedkoper dan een tv-abonnement en kan met vrijwel elk apparaat naar de tv worden gestreamd, zodat je toch gewoon gezellig in de huiskamer kunt kijken.