Je niet voorbereiden

Voor het eerste gesprek heb je de voorbereiding helemaal volgens het boekje gedaan, dus weet je alles wat er te weten valt. Toch? Nope! Kijk eens terug naar het eerste gesprek en bedenk of dat nog vragen heeft opgeroepen bij jou. Of zijn er dingen die je wilt weten, maar niet zo geschikt waren voor het eerste gesprek? Gebruik vooral alles wat je hebt geleerd tijdens het eerste gesprek in jouw voordeel.

Ook is het een goed idee om kort van tevoren de website van het bedrijf en de social media te checken. Misschien hebben ze een nieuwe blog geplaatst, een persbericht de deur uit gedaan of een nieuw product gelanceerd. Dat wil je niet missen als je in je tweede gesprek zit!

 

Je te amicaal gedragen

Jep: je hebt je misschien wel toekomstige collega(’s) al gesproken, maar het blijft een sollicitatie. Gedraag je dus zo formeel als wenselijk, en wees dus niet te amicaal. Heb je je gesprekspartners de hele tijd met ‘u’ aangesproken, ga dan niet opeens tutoyeren. 

 

Ervan uitgaan dat het bedrijf alles van je weet

Vergeet niet dat er meerdere sollicitanten in een procedure terechtkomen. De dingen die je in het eerste gesprek hebt verteld, zijn misschien niet zo bekend als jij veronderstelt. Bovendien wordt een tweede gesprek vaak gevoerd met een ander persoon. Gebruik dus niet te vaak de zin ‘zoals ik al in het vorige gesprek zei…’, want dan kun je ietwat ongeduldig overkomen.
 

 

Bron: USA Today