Als eerstejaars is het niet altijd vanzelfsprekend dat je in een commissie buiten de kook- of tapcommissie kan komen. Gelukkig is dat bij het RSG wel zo, waardoor ik in de afgelopen 10 maanden heel veel heb geleerd bij het organiseren van de Eurekaweek, de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

1. Vergaderen

Inmiddels zijn wij aanbeland bij vergadering nummer 47. Vergaderen was een heel nieuw iets voor mij, want het leek vooral iets wat pas in het leven van een proletariër van belang zou worden. Mis dus. Maar na al deze vergaderingen heb ik geleerd om actief mee te doen bij discussies, creatief te denken om leuke dingen neer te kunnen zetten, en om te denken in oplossingen van problemen die je als commissie gaandeweg ongetwijfeld tegenkomt. 

2. Planning en verantwoordelijkheidsgevoel

In vergaderingen wordt besproken wat er gedaan moet worden voor de volgende vergadering en de desbetreffende activiteit die georganiseerd gaat worden. Er moeten dus actiepuntjes worden gedaan, een soort huiswerk. Iedereen heeft bij onze commissie zijn eigen functie en daar is hij of zij dan ook verantwoordelijk voor. Dit werkt motiverend om jouw actiepuntjes dan ook goed en op tijd te doen!


3. Contact met externe factoren

Waar iets georganiseerd wordt, wordt vaak ook geld uitgegeven. Vaak komt het budget van een commissie, of een deel ervan, van de senaat. Maar soms is er ook meer geld nodig dan dat. Dit kan worden binnengehaald met bijvoorbeeld acquisitie. Het is hierbij belangrijk om goed contact te maken, houden en onderhouden met bedrijven die bijvoorbeeld interesse hebben in promotiemogelijkheden. In Rotterdam zijn het vaak vooral lokale bedrijven die hier interesse in hebben! Mede door het verantwoordelijkheidsgevoel wat komt kijken bij het doen van een commissie, is dit een eigenschap die je al snel aan leert en moet leren, wil je dit succesvol willen laten verlopen!


Als eerstejaars werd ik snel in het diepe gegooid door in een grote commissie als die van de Eurekaweek te zitten. Maar het blijkt wel de beste manier om snel dingen te leren, niet alleen voor jezelf zoals plannen en organiseren, maar ook over de vereniging en haar structuur!

 


Rotterdam_SW_Banner_large