Omgeving

1. Basisscholen

Is er een basisschool in de buurt? Dan kun je ervan uitgaan dat je elke ochtend om acht uur wakker wordt geschreeuwd door spelende kinderen. En weet je hoe vaak de kleuters pauze hebben? Héél vaak.

2. Locatie

Een beetje een open deur, maar wel goed om bij stil te staan: hoe ver is het fietsen naar de dingen waar je wekelijks heen gaat? Is er een supermarkt in de buurt, hoe lang ben je onderweg naar de hogeschool of universiteit en het station of het centrum? Is er een sportschool dichtbij? Wonen je vrienden om de hoek of juist aan de andere kant van de stad?

3. Je fiets

Is er een afgesloten schuurtje aanwezig of is er voor het huis ruimte om je fiets (veilig) neer te zetten?

Extra kosten

4. Inclusief of exclusief

Welke kosten zitten bij de standaardhuurprijs in? Moet je nog een apart bedrag betalen voor internet, televisie of de wasmachine?

5. Borg

Hoeveel borg moet je betalen? Vaak is de borg gelijk aan een maand huur. En zijn er ‘bijzondere’ voorwaarden waar je rekening mee met houden om je borg terug te krijgen? Soms moet je geverfde muren weer in de oorspronkelijke kleur verven om de borg terug te krijgen.

Het huis

6. Douche

 Zet de douche even aan. Is het een zeikstraaltje, of komt er een goede straal uit? En wordt het water een beetje snel warm? Toch best fijn om dat goed voor elkaar te hebben als je ’s ochtends met je brakke hoofd de badkamer in stapt.

7. Huisbaas

 Vraag je potentiële huisgenoten naar het contact met de huisbaas. Komt hij een gebarsten raam repareren of is hij dan nergens te bekennen? Als de bezichtiging door de huisbaas gehouden wordt, ga dan af op je gevoel. Iemand die de tijd neemt om het huis te laten zien, voelt zich waarschijnlijk meer betrokken bij het huis dan wanneer hij de ‘grote onbekende’ blijft.

8. Faciliteiten

 Eet je graag lasagne? Check of er een oven in de keuken is. Hetzelfde geldt voor een koelkast, magnetron of vriezer. Staan die in de keuken of heeft iedereen er één in zijn eigen kamer staan? Enne, heeft je kamer een tv-aansluiting?

9. Rondslingerde spullen

 Staat er een hoge afwasstapel in de keuken? Liggen er vuilniszakken in de gang? Vraag jezelf af of je daar vrede mee hebt en bekijk kritisch of er geen schimmel is.

10. Huisdieren

 Vooral handig om te weten als je er allergisch voor bent: zijn huisdieren zoals katten of konijnen toegestaan? Overigens ook fijn om te weten als je niet houdt van dierenharen op je kleding of ‘geurtjes’.

De kamer zelf

11. Inkijk

Kijk kritisch naar buiten en van buiten naar binnen. Sommige kamers hebben veel inkijk vanaf de straat, de tuin of de buren. Dat betekent dat je extra gordijnen, lamellen of plakplastic moet aanschaffen.

12. Hoe groot is de kamer écht?

Neem een meetlint mee. Als de kamer al leeggehaald is, dan is het handig om af te meten of een hoogslaper of tweepersoonsbed erin past (neem een lijstje mee met de afmetingen van jouw meubelen – of standaardafmetingen). Lege ruimtes kunnen bedrieglijk groter lijken dan dat ze zijn. Bij een nog gemeubileerde kamer kun je naar het plafond kijken. Dat maakt het inschatten van de oppervlakte gemakkelijker.

13. Vloer

Kijk niet alleen op ooghoogte, maar ook naar beneden. Hoe is de vloer? Als de vloer er nog prima uitziet, kun je hem misschien voor een prikkie overkopen van de vorige bewoner en jezelf zo een hoop gedoe besparen.

14. Zon

Onderzoek hoe de zon draait. Schijnt de zon in de zomer de hele dag op de kamer, of juist niet? Smelt je ’s ochtends je kamer uit (niet handig na een nacht stappen), komt de zon ’s middags of komt er helemaal geen zon?

15. Verwarming

Is er een verwarming aanwezig? Sommige huizen zijn zo oud dat er alleen een gaskachel aanwezig is. Bekijk ook hoe groot/dik de verwarming is. Hoe groter de kamer, hoe langer het duurt voordat deze is opgewarmd. Heb je een gaskachel, controleer of er een koolmonoxidemelder aan de muur of het plafond hangt.

16. Muren

Vraag na of je muren mag verven en of je er spijkers in mag slaan. Saaie, witte muren kunnen na een tijdje behoorlijk op je af komen.

17. Ramen

Kan er een raam open? Controleer ook of het raam goed dicht kan in verband met tocht, en of er dubbel of enkel glas in zit. Dit scheelt ook aanzienlijk in de stookkosten – dikke kans dat je servicekosten behoorlijk aan de hoge kant zijn als je enkel glas hebt.

18. Eventuele beschadigingen

Een lekkend plafond of een gat in de muur is niet zo fijn. Vraag wie voor de kosten van de reparatie opdraait: de vorige bewoner, de huisbaas of jijzelf.

De bewoners

19. Nare geurtjes

Vieze luchtjes in huis verraden vaak veel over de bewoners. In sommige huizen wordt er binnen gerookt, in andere is het strikt verboden. Het is maar net wat jij zelf prettig vindt. Een stinkende wc zegt ook veel over het schoonmaakregime van de bewoners.

20. Omgang

Soms laat de huisbaas de kamer zien. In dat geval is het meestal een ‘ieder-voor-zich’-huis. Een hospiteeravond betekent in ieder geval dat de huisgenoten het belangrijk vinden om zelf hun nieuwe huisgenoot uit te zoeken. Dit zou erop kunnen wijzen dat de huisgenoten onderling veel met elkaar omgaan.

21. Aantal huisgenoten

Hoeveel mensen wonen er? Bekijk of de keuken in verhouding staat met het aantal mensen. Als er bijvoorbeeld acht mensen wonen, dan is het fijn als er een extra kookplaat is.