Niet voor niets is voetbal de populairste sport van Nederland. Niet omdat het spel zo leuk is, want heel zwart-wit: je rent achter een bal aan, vaak op een weiland en met een beetje pech raak je weken geblesseerd. Nee, de kracht van voetbal is dat je jezelf kan zijn of iemand kan zijn die je graag had willen zijn.

 

De keeper alias Kloete

Vaak iemand die in de jeugd overgewicht had waardoor hij niet op het veld mocht meedoen. Door de jarenlange treiternissen van zijn team komt die zelden de 16 uit, vaak wel aanvoerder van de derde helft en chef bitterballen. Heeft in het veld ook wel eens last van een hete bitterbal.

 

De Cruijff

De dirigent van het elftal, praat meer in het veld dan dat hij voetbalt. Weet het altijd beter, maar niemand begrijpt hem. Een slechte pass is niet zijn fout, had je maar beter moeten lopen. Loopt voor de wedstrijd al te graaien naar de aanvoerdersband.

 

Hij die er nooit is

In potentie de beste voetballer van het team, “als [vul naam in] had meegedaan hadden we sowieso gewonnen!” Maar helaas doet [vul naam in] nooit mee, want meneer is of geblesseerd, of heeft een dubbele afspraak of wist niet dat er vandaag gespeeld moest worden.

 

Pootje terug

De droom van elke wasvrouw! Niet om zijn looks, maar omdat zijn outfit nooit vies wordt. Hoe hij het voor elkaar krijgt, geen idee, maar mist altijd net het duel. Speelt meestal met de doos nog om de schoenen, want bij een pass vliegt de bal alle kanten op.

 

De zwakkeling

Deze jongen ervaart psychologische stress van het spelen in de laagste klassen van het amateurvoetbal. Voor de wedstrijd te herkennen aan degene die niet helemaal fit is, gaat het wel proberen, maar moet het even aan kijken. De zwakkeling houdt er ook wel van om zijn buik vast te houden in de middencirkel.

 

De Ronaldo

Heeft in het verleden een klasse hoger gespeeld en met FIFA lukken de trucjes wél die hij op het knollenveld probeert. Aan hem ligt het nooit en zeker niet aan zijn felgekleurde schoenen of zijn strakke kapsel. Kan twee trucjes en is altijd opzoek naar een panna. Vaker drukker met de dames langs de lijn dan met het spel.

 

De houthakker

In tegenstelling tot Pootje terug leeft de houthakker voor duels. Liever bloed dan de bal en te herkennen omdat die over het veld schreeuwt dat de tegenstander zich niet moet aanstellen; ‘het was de bal, scheids’! Moet af en toe een weekje overslaan omdat die weer eens tegen een schorsing is aangelopen. Heeft het vaak aan de stok met De Ronaldo, want die is in zijn ogen veels te lief en vooral nutteloos bezig.

 

De lange Jan

Vaak centraal achterin of in de spits en heeft een motoriek als een houten Klaas. Is de kapitein van de luchtmacht bij corners. Vaak ook de stille kracht van het elftal, vindt het allemaal wel prima, zolang hij zijn minuten maar maakt.

 

Was het om 11 uur verzamelen?

Is structureel te laat en moet vaak van huis worden opgehaald omdat meneer zich heeft verslapen. Na drie seizoenen thuis spelen om 11 uur is de verbazing nog altijd groot als de thuiswedstrijd om 11 uur blijkt te zijn. Ook elke week weer verbaasd waarom hij als wissel moet beginnen.

 

Mag ik 1 bier?

Deze jongen haalt nooit een rondje maar staat altijd wel met een biertje in zijn hand. Wanneer er ingelegd moet worden is hij zijn portemonnee vergeten. De barman kent hem niet en de penningmeester is al jaren op zoek naar deze jongen i.v.m. achterstallige contributie.

 

De allochtoon

De tropische verrassing waarvan niemand zijn leeftijd echt weet. Hoewel geboren en getogen Nederlander, soms zelfs met een lokaal accent, blijft hij toch altijd de allochtoon. Weet niet beter dan dat hij slachtoffer is van racistische grappen. De Usain Bolt van het gezelschap.

 

De eeuwige wissel

Zit voor de gezelligheid bij de club en de derde helft. Speelt liever niet dan wel en baalt als hij voor iemand moet invallen of hij met de wonderspons het veld in moet. Het team baalt er trouwens ook van als hij moet spelen. Wanneer de eeuwige wissel geen watertasdienst heeft, is hij verplicht om te vlaggen. Natuurlijk vlagt hij vaak de verkeerde kant op, waardoor het team hem nog minder kan waarderen.