1. Bezoek ook minder bekende steden

Bezoek niet alleen de bekendste steden, maar kies ook eens om op doorreis een minder bekende stad aan te doen. Deze steden zijn vaak hele mooie verrassingen.

2. Check of je moet reserveren

Zoek van te voren op of je een reservering nodig hebt voor de trein die je wilt pakken. Dit kan via de site van Interrail en zo kom je niet voor onaangename, dure verrassingen te staan.

3. Meer beenruimte in eerste klas

Reizen met de tweede klas is natuurlijk goedkoper, maar als je wat meer te besteden hebt is de eerste klas zeker een aanrader. Je hebt er vaak meer beenruimte en betere stoelen. Met een beetje geluk krijg je ook nog een lekkere maaltijd. Zo kreeg ik een complete zalmmaaltijd in Noorwegen.

4. Pak nachttreinen

Is je geld op? Balen man. Gelukkig is er een oplossing om te besparen op een overnachting. Pak de nachttreinen in plaats van dagtreinen. Deze zijn vaak gratis of in ieder geval goedkoper dan een hostel. Slapen in de trein niet te doen? Vouw jezelf op op twee stoelen of ga in het gangpad liggen. Gangpad? Yes, ik heb het gedaan. Aanrader hoor.

5. Zoek alvast goedkope hostels

Als je zo goedkoop mogelijk wilt slapen, is het slim om van tevoren uit te zoeken wat de goedkoopste hostels zijn in de stad. Als je zonder voorbereiding aankomt, heb je geen zicht op de verschillende hostels en hun prijzen. De laatste optie is wat avontuurlijker, maar met de eerste ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

6. Drink met locals

Vraag locals waar zij keihard uitgaan of lekker een biertje doen. Zo kom je op de leukste, verborgen plekken.

7. Check welke musea gratis zijn

Als je cultuur wilt snuiven, is het slim om van te voren de prijzen van musea op te zoeken. Veel musea zijn goedkoper of gratis voor studenten.

8. Ga picknicken

Vermijd de meest toeristische gebieden om te ontbijten, lunchen of avondeten. Hier zijn de prijzen meestal een stuk hoger, dus ga naar de wijken waar voornamelijk locals komen. Het is nog slimmer om je eten te scoren op plaatselijke markten en te gaan picknicken. Bovendien is dit leuker dan in een restaurant zitten. Picknicken kan overal, dus ook op de mooiste plekken van de stad.

9. Ook in de trein zijn zakkenrollers

Let extreem goed op je spullen, grote steden zijn een feest voor zakkenrollers en ook in treinen slaan ze toe.

10. Weinig bagage

Probeer licht te reizen. Thuiskomen met een driedubbele hernia verpest de vakantiesfeer zo.

11. Kijk naar buiten

Kijk in godsnaam naar buiten als je in de trein zit. Het uitzicht is beter dan welke film of game op je telefoon dan ook.

Prijs Interrail-kaartje 2e klas

Je hebt al een Interrail-kaartje tweede klas vanaf € 192. Met deze pas kan je vijf dagen reizen binnen tien dagen. Het aantal landen wat je dan aandoet, maakt niet uit. Wil je langer reizen? Je kunt een maand onbeperkt door Europa reizen voor maar € 461. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van te voren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs Interrail-kaartje 1e klas

De eerste klas Interrail-kaartjes zijn logischerwijs duurder dan de tweedeklastickets. Deze kaarten beginnen bij € 331 (vijf dagen reizen binnen tien dagen) tot € 787 (één maand). In de eerste klas heb je ruimere zitplaatsen met meer been- en elleboogruimte. Deze wagons zijn minder druk dan de tweede klas, dat betekent meer ruimte voor bagage en een rustigere reis. In sommige treinen krijg je in de eerste klas ook een gratis drankje of snack.

WORD REDACTEUR VOOR STUDENTEN.NET