Schrik trouwens niet van termen als ISO of diafragma, op een betere smartphone kun je zelfs die instellingen van je camera wijzigen! Je hoeft echt niet per se een spiegelreflex te hebben.

1. Kies voor een snellere sluitertijd

Op festivals bewegen mensen. Veel en snel. Wil je een toffe foto van de mensenmassa, maar dan scherp? Zet de sluitertijd dan wat sneller.

2. Kies voor een langere sluitertijd

Een langere sluitertijd zorgt voor meer waas. Dat kan ook heel sfeervolle foto’s opleveren, helemaal in de schemering met bewegende lampjes.

3. Wat te doen bij weinig licht?

Kun je door weinig licht met moeite iets herkenbaars op de foto zetten? Kies dan voor een laag diafragma en een hogere ISO-waarde. Diafragma wordt vaak aangegeven met een F, en zorgt voor scherpte-diepte. Zet je hem laag, dan wordt de achtergrond onscherp. Combineer dat met een ISO-waarde van 100, hooguit 300. Dan voorkom je ruis.

4. Speel met scherpte-diepte

Het diafragma van hierboven kun je ook creatief inzetten: een foto met een hoge scherpte-diepte heeft het onderwerp scherp op de voorgrond staan, terwijl de achtergrond een mooie blur wordt. Dat kan heel sfeervolle foto’s opleveren!

5. Vergeet de kleine details niet

Kleine dingetjes kunnen het festival maken. Bovendien is het ook leuk voor ‘later’. Maak dus bijvoorbeeld ook een foto van de muntjes.  

Wildeburg zoe 2
Een klein detail én een grote scherpte-diepte

6. Neem en zoomlens mee

Heb je wel een spiegelreflex, gebruik dan een zoomlens (voor de kenners: 70/200 mm is perfect). Dan hoef je niet dichtbij te staan om toch mooie foto’s te maken van mensen.

7. Probeer verschillende hoeken

Uiteraard hoop je op lekker veel zon op een festival, maar voor je foto’s is dat niet altijd optimaal. Als je de zon in je rug houdt, knijpen mensen vaak met hun ogen, van de zijkant krijg je grote schaduwen en van de achterkant kán overbelichting veroorzaken, maar ook een mooie waas opleveren. Probeer dus verschillende hoeken om te zien wat het mooiste beeld oplevert.

8. Maak ook foto’s met bewolking

Als er veel bewolking is, heb je een softere belichting. Eigenlijk dus best fijn!

9. Gebruik de omgeving

Is er hoog gras, maak dan eens foto’s half door het gras heen (zorg dat het gras onscherp wordt), dat geeft een leuk effect. Ook kun je ervoor kiezen om juist scherp te stellen op mensen die ver weg staan, dat geeft een mooie sfeerimpressie.

10. Neem reserve-kaartjes mee

Wissel af en toe van geheugenkaartje. Als dan je camera kwijt raakt of gestolen wordt, heb je nog een deel van je foto’s.

11. Maak niet te veel foto’s

Je bent op een festival om te genieten; zonde dus om de hele dag/het hele weekend door de lens van je camera mee te krijgen. Oók als je allerfavorietste band ooit speelt. Tenzij je backstage kunt komen, kun je toch geen mooie artiestenfoto’s maken.
 

 

Wil jij gratis naar festivals en concerten? Meld je dan aan voor Stufi van Studenten.net. Shop, spaar en party! Als je jouw online aankopen via ons platform doet, krijg je gemiddeld 8% over het aankoopbedrag terug. Dat bedrag kun je opsparen en cashen!