1. Je haalt hogere cijfers met meer slaap

Als je je slaap per nacht uitbreidt van 6 naar 7 uur, haal je gemiddeld al 0,9 punten hoger op je tentamen. Moet je eens nagaan wat een hele nacht doorhalen dan doet.

2. Je verslaapt je

Zul je zien, heb je de hele nacht doorgehaald en val je toch nog even in slaap. Op het moment dat de wekker gaat is je tentamen net begonnen.

3. Het is niet goed voor je geheugen

Slapen heeft een functie: je verwerkt je indrukken van de vorige dag. Dus ook alle informatie die je in je hoofd hebt proberen te stoppen. Het is lastiger om informatie uit je geheugen te halen en is het moeilijker om antwoorden te beredeneren.

4. Het is niet efficiënt

Verschillende studies hebben aangetoond dat je het eerste en het laatste onthoudt van wat je hoort in een bepaalde periode. De informatie in het midden is moeilijker te onthouden. Laat dat nou net niet je bedoeling zijn van een hele nacht studeren. Ook ben je minder snel en accuraat als je ’s nachts studeert.

5. Meer stress

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, wordt het niveau van cortisol in je lichaam verhoogd. Hoe cortisol ook wel genoemd wordt? Het stress-hormoon.

6. Meer honger én meer eten

Twee hormonen in je lichaam zorgen voor de balans in je eetlust. Wanneer je een slaaptekort hebt, raakt de balans verstoord en word je hongeriger. Wetenschappers van Stanford University en de University of Wisconsin ontdekten dat na één nacht zonder slaap of met heel weinig slaap, je body mass index al stijgt.

7. Je kunt je minder goed concentreren

Slaaptekort vertraagt de communicatie van de frontale kwabben in je hersenen. Het gevolg: dat gaat ten koste van je concentratie. Je kunt minder aandacht opbrengen voor wat je ziet, hoort en wat er in de ruimte gebeurt. Niet heel handig als je een tentamen moet maken.

8. Het is moeilijker om een beslissing te maken

Het kan bij een meerkeuzetentamen normaal gesproken al moeilijk genoeg zijn om een knoop door te hakken als je twijfelt tussen twee antwoorden. Onvoldoende slaap maakt dit moeilijker, omdat je prefrontale cortex slechter gaat werken. Dat deel van je brein is verantwoordelijk voor plannen en het maken van beslissingen. Je maakt makkelijker spontane beslissingen als je prefrontale cortex niet werkt. En dat is níet handig op een belangrijk tentamen.

9. Je wordt sneller grieperig

Slaaptekort onderdrukt je immuunsysteem, waardoor je sneller ziektes oppikt die rondgaan. Je maakt minder antilichaampjes aan tegen bijvoorbeeld de griep. Vaccinaties zoals de griepprik werken ook slechter als je te weinig slaap krijgt.

10. Je reageert heftiger op negatieve dingen

Hoe minder slaap, hoe heftiger je reageert op negatieve dingen. Je bent gevoeliger voor stemmingswisselingen en de kans op ruzies is een stuk groter. Ook je sociale vaardigheden zullen er onder lijden, omdat het moeilijker is om de emoties van anderen te peilen.

11. Het is ook slecht op langere termijn

Als je regelmatig een ‘all-nighter’ doet, heb je meer kans op een hoge bloeddruk, obesitas, diabetes en depressie. Ook de kans op een beroerte is groter.

 

Bronnen: Bussiness Insider, Her Campus, Huffington Post en Bustle