1. Na elk biertje een glas water

Alcohol droogt je lichaam uit, dat weet je nu vast wel. Zorg dus dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Ideaal is: na elk glas alcohol, een glas water.


2. Zorg voor een volle maag

Als je weinig gegeten hebt, wordt alcohol sneller opgenomen. Met andere woorden: je hebt meer last van de alcohol. Zorg dus voor een goede bodem.


3. Hoe donkerder de drank, hoe erger de kater

Het gistingsproces van alcohol produceert naast alcohol ook een andere stof: congeners. Congeners veroorzaken een donkere kleur. Hoe donkerder de drank, hoe meer alcohol en hoe erger je kater. Dus ga liever voor witte wijn dan voor rode of whiskey.


4. Doe een beetje snobistisch

Diezelfde congeners komen minder voor in duurdere dranken. Dus als je in de supermarkt staat: kies niet voor het onderste schap, maar koop een wat duurdere fles.


5. Neem een vitaminepil

Alcohol vermindert vitaminen en mineralen in je lichaam, zoals B12 en foliumzuur. Neem dus een multivitaminepil om je tekorten aan te vullen.


6. Skip de bubbels

Drank met koolzuur, of alcohol die je mixt met cola (baco!) zorgen ervoor dat alcohol sneller wordt geabsorbeerd door je lichaam. En dat wil je dus liever niet.


7. Eet iets met kalium

Wanneer je lichaam is uitgedroogd, verlies je ook kalium. Vul het weer aan door kaliumrijk voedsel te eten, zoals bananen of spinazie.


8. Bak een eitje

Er is een reden waarom je na het stappen zo’n zin hebt in gebakken eieren: het is goed voor je lever. Eieren bevatten taurine, die leverschade door een heftige drankavond ongedaan kunnen maken. Tip: maak een omelet met spinazie.


9. Gemberthee

Is je maag nog aan het nadansen? Gember helpt tegen misselijkheid. Drink gemberthee (het liefst met verse gember) om je maag weer tot bedaren te brengen.


10. Gooi je bloedsuikerspiegel weer omhoog

Alcohol zorgt voor een verlaging van je bloedsuikerspiegel. Neem ’s ochtends een glas sinaasappelsap om het weer op peil te brengen.

11. Haal een frisse neus

Zuurstof versnelt het proces waarin de giftige stoffen van alcohol worden afgebroken. Loop dus even een rondje en je zult je een stuk helderder voelen. En als je het aankan: door te sporten komen er endorfinen vrij, om je kater (gedeeltelijk) teniet te doen.


Bron:
Greatist