Zoals het een goede student betaamt, ga je fanatiek het nachtleven in. Wij weten wel hoe je alsnog een leuke avond kan hebben, die iets vriendelijker is voor je bankrekening.

 

1. Eet thuis, voor het uitgaan of erna

Elke studentenstad heeft een toko die je ’s nachts na een avondje stappen voorziet van een vette hap. Hoe verleidelijk het ook is, doe het niet. Om te voorkomen dat je toch de plaatselijke döner-zaak binnen loopt, kun je van tevoren beter al even wat eten inslaan, bij voorkeur iets dat niet meer bereid hoeft te worden. Dit om dronken brandstichting te voorkomen.

 

2. Zoek de acties

Doe eens gek, ga niet naar je standaard kroeg of bar, maar zoek de happy hours. Bier voor € 1! Shots voor € 1! Ja, die plekken zoek je. Like wat pagina’s van kroegen in je stad, zo ben je altijd op de hoogte van de aanbiedingen.

 

3. Win de pubquiz

Ja, ha-ha, makkelijker gezegd dan gedaan! De pubquiz winnen is niet makkelijk, maar sommige kroegen geven een paar gratis drankjes aan de winnaars. Dus pak de encyclopedie, sportkrant, Netflix enzovoort  erbij en verdien dat gratis speciaalbiertje.

 

4. Stel een budget vast

Vanavond ga je maar € 20 uitgeven. Basta. Laat je pinpas thuis en neem alleen dat knisperende briefje van twintig mee. Streng zijn!

 

5. Maak vrienden

We nemen aan dat je al wat vrienden hebt, maar wij doelen op mensen die in het uitgaansleven vrij bekend zijn. Zo kan je denken aan een barman/-vrouw of een stamgast van een kroeg. Zo hoor je mooie verhalen en krijg je waarschijnlijk wel een drankje of twee.

 

6. Geen rondjes

Heel gul van je dat je rondjes geeft, maar als je krap bij kas zit, kan je dit beter achterwege laten. Het wordt naarmate de avond vordert steeds moeilijk bij te houden wie wat betaald heeft.

 

7. Koop een pitcher

Stuit de vorige tip je volledig tegen de borst? Als je een moraalridder bent en dus toch een rondje wil geven, kun je het beste een pitcher bier bestellen. Dit is goedkoper dan zes biertjes en zo kan die vervelende vriend niet een moeilijk drankje bestellen dat meer kost dan alle andere biertjes bij elkaar.

 

8. Zoek een baan in het uitgaansleven

Hou je echt van uitgaan maar ben je altijd skeer? De beste oplossing voor jou is dan toch een baantje in de horeca. Word barman of barvrouw of ga bijvoorbeeld jassen ophangen bij de ingang van een discotheek. Na sluitingstijd doet iedereen nog een drankje en buiten werktijden om krijg je vast korting of een gratis cocktail.

 

9. Hou een feest

Als je veel feestende vrienden hebt, is de kortste klap toch wel om een huisfeest te geven. Met een B.Y.O.B.-regel (Bring Your Own Booze-regel) ben je ook niet veel kwijt aan het feest. Alleen het opruimen na het feest is een domper.

 

10. Water drinken

Nee, nee, niet schrikken! We bedoelen dat je tussen alcoholische drankjes door soms een glaasje water moet drinken. Het is gratis en zo heb je niet het idee dat als je dorst hebt, je meteen nog een biertje moet bestellen.

 

11. Indrinken

Ga twee uur voordat je de stad in wil een drankje drinken bij vrienden of thuis. Koop bijvoorbeeld een goedkope fles rum en mix dit met een frisdrank. Plezier gegarandeerd! Ook leuk om te doen tijdens het indrinken: drankspelletjes! Probeer bijvoorbeeld eens Crazy 8.