1. Al. Die. Namen

Hartstikke leuk, je mag een rondje door kantoor lopen op de eerste dag om kennis te maken met je nieuwe collega’s. Een slap handje hier, een stevige handdruk daar. En even wat vertellen over jezelf. Maar aan het eind van je rondje besef je je dat je geen een naam onthouden hebt. Oops. 

2. Op tijd je nest in zul je

Tijdens je stage gaat je studentenleven waarschijnlijk gewoon vrolijk door. Maar aangezien je nu een 9 tot 5 leven hebt valt het toch allemaal zwaarder. Dus je kan niet meer tot laat mee de kroeg in want ja… Stage! Dit vinden je vrienden of vriendinnen waarschijnlijk heel ongezellig. En jij ook!

3. ‘Het is maar tijdelijk’

Jij moet weer je vrienden afzeggen die met het zonnige weer biertjes op terras gaan drinken. Maar het is maar tijdelijk denk je dan, na een paar maanden haal ik alles in. En dan komt het besef. Sommige mensen leven al jaren zo, maar gelukkig mag jij nog even studeren en is stage maar tijdelijk. Toch nog maar doorstuderen hierna, denk je gauw. 

4. Stage en futloos

Een werkdag kan doodvermoeiend zijn. Na 6 uur fiets je langzaam naar huis en val je op de bank bijna in slaap. Je kan het nog net opbrengen om een pizza in de oven te schuiven en dan kies je wijselijk voor je bed. Maar ook hier knaagt het aan je. Je bedenkt je dat er mensen zijn die na een werkdag hun kinderen van de crèche halen, gaan sporten, boodschappen doen en uitgebreid koken. Terwijl jij na stagedag één al letterlijk niks meer kan opbrengen.

5. Stage doesn’t pay the bills

Dit is natuurlijk altijd het meest verdrietige van stage lopen. Jij loopt je uit te sloven voor een bedrijf, maar dat zie je zeker niet terug op je bankrekening. Deprimerend!

6. Ongemakkelijke lunch perikelen

Wat voel jij je een groentje de eerste weken. Je moet er nog achter komen of die ene collega nou aardig of een beetje vreemd is en je mede stagiair luncht niet altijd mee. Dus de vraag der vragen: waar moet je gaan zitten?! Het lijkt wel opnieuw de middelbare school… Bij welk groepje hoor jij?

7. De alom bekende weekend bespreking

De maandag is weer aangebroken. Lunchtijd, dus gezellig kletsen met je collega’s. Iedereen ziet de vraag al van mijlenver aankomen ‘hoe was jouw weekend?’. Jij antwoordt braaf dat je wat biertjes hebt gedronken met vrienden. In je hoofd bedenk je dat die biertjes er wel minstens 14 waren en dat je eigenlijk nog brak bent maar dat laat je maar even achterwege. Jouw collega lacht vriendelijk en antwoordt dat zij gezellig met de kinderen naar de kinderboerderij is geweest. Goed.

8. Een frisse neus

Vroeger zag je ze misschien wel eens door je wijk lopen. Een groepje mensen, op klaarlichte dag, rond een uur of één. Waarom deden die mensen dat toch? En kijk jou nu eens. Daar loop je dan. Na de lunch een lekker rondje met je collega’s om ‘een frisse neus te halen’. Gefeliciteerd, je bent nu officieel burgerlijk!

9. Voel je cool in je nette pak

Je vond al dat je weinig kleren had, maar nu je stage loopt is de paniek al helemaal toegeslagen. Je Stan Smith’s die hard zijn geworden van het bier kan je tenslotte niet aan naar stage. Niks in je kast is netjes genoeg en ben je dus genoodzaakt nieuwe nette kleren te komen voor je stage. Wees eerlijk: je voelt je soms best wel alsof je het leven helemaal op de rit hebt met zo’n net pakkie aan.

10. Reflecteren kun je leren 

Naast dat jij het druk genoeg hebt met alle klusjes doen waar jouw manager geen zin in heeft, heb je ook nog eens dat rottige stageverslag. Wat heb je geleerd? Welke competenties heb je ontwikkeld? Zelfreflectie bla bla bla… Is het al vrijdag?