Het ‘bouwen’ aan je cv doe je door zo veel mogelijk relevante kennis en ervaring op te doen. Je studententijd is hiervoor de uitgelezen kans. Naast je colleges heb je vaak nog genoeg tijd voor andere activiteiten. Vul je tijd dus ook in je studententijd nuttig in. Op die manier laat je aan een eventuele toekomstige werkgever zien dat je actief bezig bent geweest en wel van aanpakken weet. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer profijt je er in de toekomst van kan hebben.

1. Ga voor een studiegerelateerde bijbaan

Praktijkervaring is het criterium dat in vacatures vaak bovenaan staat. Door een bijbaantje te zoeken dat in het verlengde ligt van je studie, beschik je al over een goede basiskennis. Je krijgt verschillende werkzaamheden onder de knie en specialiseert jezelf al op jonge leeftijd. Bovendien bouw je een netwerk op in de branche waar je graag terecht wil komen.

2. Sluit je aan bij een studentenvereniging

Een studentenvereniging is meer dan alleen het vieren van feestjes en het ontmoeten van nieuwe studenten. Door actief mee te doen, zul je vaak verschillende evenementen en activiteiten moeten organiseren. Je verbetert hiermee je organisatieskills en je leert omgaan met verantwoordelijkheden. Bovendien kom je met verschillende mensen in aanraking. Je bouwt alvast een netwerk op dat op latere leeftijd goed van pas kan komen. Maak daarom tijdens je sollicitaties gebruik van deze kruiwagentjes. Bestuursfuncties binnen een studenten(sport)vereniging of studievereniging staan uiteraard ook erg goed op je cv.

3. Zet je vrijwillig in voor extra activiteiten

Om je kwaliteiten te kunnen ontwikkelen, zul je relevante activiteiten moeten doen. Of dat nu wel of niet betaald wordt, speelt eigenlijk geen rol. Het gaat erom dat je jezelf ontwikkelt en onderscheidt van anderen. Door je vrijwillig in te zetten binnen bedrijven, laat je zien dat je nadenkt over je toekomst en graag beter in je vakgebied wil worden. Vrijwilligerswerk kan immers in elke sector. Wil je graag journalist worden? Ga reportages voor regionale omroepen maken. Liever werken in de zorg? Meld je aan als spelvrijwilliger op de kinderafdeling. Wees in ieder geval creatief. De activiteiten worden dan misschien niet beloond in de vorm van een goed salaris, maar vullen je rugzak zeker met een hoop kennis, sociale vaardigheden en relevante werkervaring.

4. Loop (vrijwillig) stage

Stage lopen houdt in dat je volledig meedraait binnen een bedrijf. Het is vaak een verplicht onderdeel binnen je opleiding. Dit geldt voornamelijk op mbo- en hbo-niveau. In deze periode leer je alvast het bedrijfsleven kennen en kom je in aanraking met verschillende onderdelen. Hoe vaak je stage loopt, is eigenlijk geheel aan jou.

Naast de verplichte stageperiode kun je er ook voor kiezen om je vrijwillig als stagiair aan te melden bij bedrijven. Deze tip is met name voor universitaire studenten erg handig. Veel universitaire opleidingen plannen namelijk geen stage voor studenten in. Door het heft in eigen handen te nemen, laat je zien dat je ambitie hebt. Een periode te hebben meegedraaid binnen een bedrijf is heel erg waardevol. Potentiële werkgevers kunnen er dan vanuit gaan dat je weet hoe het is om onderdeel van een organisatie te zijn. Je kent de professionele bedrijfsgang en begrijpt hoe 'lijnen' binnen organisaties en branches werken.

5. Ontdek het buitenland

Veel studenten pakken jaarlijks hun koffers om in het buitenland hun horizon te verbreden. De één kiest voor een sabbatical, de ander gaat op uitwisseling en weer een ander kiest ervoor om in het buitenland stage te lopen of te studeren. Ook kiezen velen ervoor om tijdelijk vrijwilligersprojecten in het buitenland te doen. Naast het feit dat je jezelf in het diepe gooit, wordt je taalvaardigheid opgekrikt en leer je jezelf aanpassen aan verschillende culturen. Het bedrijfsleven werkt in het buitenland vaak heel anders dan in ons kleine kikkerlandje. Internationaal georiënteerde sollicitanten worden daarom steeds waardevoller binnen onze maatschappij. Ervaring in het buitenland opdoen betekent niet alleen een onvergetelijke tijd, maar ook weer een stapje dichterbij je toekomst.

6. Doe extra cursussen, workshops of minors

Goed worden in je vakgebied hangt niet alleen af van de studie waar je voor hebt gekozen. Door gerelateerde cursussen of workshops te volgen, leer je op een andere manier te kijken naar de werkzaamheden binnen het werkveld. Op een praktijkgerichte manier leer je de fijne kneepjes van het vak. Cursussen en workshops zijn niet alleen erg leerzaam, maar vaak ook erg leuk om te doen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om extern een minor te volgen. Je bent tenslotte niet beperkt tot de vakken en colleges binnen je eigen school. In veel gevallen bestaan er samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en universiteiten waardoor je gemakkelijk colleges kunt volgen op andere locaties en scholen.

7. Volg een honours-programma

Talentvolle studenten kunnen het maximale uit de studie halen door een honours-programma te volgen. Om in aanmerking te komen voor dit programma, moet je bepaalde cijfergemiddelden hebben gehaald. Je steekt dus uit boven de gemiddelde studenten en onderscheidt jezelf daar in principe al mee. Het honours-programma is een waardevolle investering in je carrière. Je verbreedt en verdiept je kennis en vaardigheden, komt vroegtijdig in aanraking met het bedrijfsleven en je verdient een extra aantekening op je diploma.

8. Maak een portfolio

Om te laten zien wat je kan, is het handig om tijdens je studie een portfolio bij te houden. Bewaar daarin je gemaakte opdrachten. Digitale documenten kun je bewaren op een externe harde schijf, gedrukte documenten kun je archiveren in je portfolio. Je structureert daarmee in feite je competenties. Op die manier kun je jezelf op een professionele manier presenteren aan je toekomstige werkgever. Je afstudeerscriptie mag hierin uiteraard absoluut niet ontbreken.

9. Get LinkedIn

Naast het bijhouden van je Facebook en Twitter –account, is LinkedIn dé website om je zakelijke contacten te onderhouden. Als je nog geen profiel hebt, maak deze dan zo snel mogelijk aan. Je profiel is namelijk in feite een weergave van je digitale cv dat door veel mensen bekeken kan worden. Door deel te nemen aan bepaalde groepen, zie je bijvoorbeeld nieuwe vacatures binnen de branche. Je blijft op de hoogte van actuele ontwikkelingen en je bouwt hiermee dus alvast een relevant netwerk op.

10. Doe een traineeship

Dat je niet verzekerd bent van een goede startersbaan wisten we inmiddels al, maar wat doe je in de tussentijd? De ideale manier om de kloof te overbruggen is een traineeship. Deze startersfunctie wordt vaak aangeboden aan studenten die net afgestudeerd zijn. Tegen een gereduceerd bedrag word je in een bepaalde periode, dit kan verschillen van een paar maanden tot zelfs een aantal jaren, klaargestoomd voor het ‘echte’ leven.

Je zult door werkzaamheden op verschillende afdelingen te verrichten, toe kunnen groeien naar topfuncties binnen een organisatie. Dit gebeurt onder intensieve begeleiding van managers op topfuncties.