Op de paklijst zet je alle spullen die meegaan op reis. Het is heus niet erg als je iets vergeet, want een bezoekje aan een winkel in een onbekend land kan hartstikke leuk zijn. Maar zorg dat in ieder geval de belangrijkste spullen mee zijn. Denk aan kleding, elektronica, verzorgingsproducten en documenten. Dit is de basis van elke inpaklijst. Voor backpackers bestaat ook nog een kopje ‘handige spullen’, waar deze paklijsttips goed bij passen.

1. Tassen

Er bestaan veel verschillende soorten backpacks. De een heeft bijvoorbeeld veel vakjes en de ander slechts eentje. Kijk goed rond en besluit wat het best bij jou past. Het is belangrijk dat deze ook lekker zit, want wie weet hoelang er moet worden gelopen met die backpack op je rug. Vergeet niet om een kleine tas, die in de backpack past, mee te nemen voor overdag.

2. Sloten

Niet één slot, maar twee sloten. Het eerste slot is om de backpack af te sluiten. Jij bent de enige persoon die de inhoud van de tas bepaalt. Niks mag erin of eruit zonder dat jij dat weet. Sluit je backpack dus volledig af. Als dat niet kan met een slotje, dan komt een transporthoes goed van pas. Het tweede slot is een licht kabelslot. Om te voorkomen dat iemand in de slaapzaal of de trein jouw volledige backpack meeneemt, kun je dit slot gebruiken om het ergens aan vast te maken.

3. Slaapspullen

Bij bedden die niet zo heel schoon zijn, komt een reislaken goed van pas. Neem ook een oogmasker en oordopjes mee. Slapen in een slaapzaal betekent slapen met mensen om jou heen. Iedereen heeft een ander ritme en een andere dagplanning. De een staat om 6 uur op en de ander rolt pas rond dat tijdstip in bed. Ook handig voor ritjes met nachtvervoer.

4. Handdoek

Een populaire slaapplek voor backpackers: hostels. Ze zijn goedkoop, zitten vol met leeftijdsgenoten én hebben geen handdoeken. Er bestaan speciale reishanddoeken van microvezel die licht, sneldrogend en compact zijn. Perfect voor in de backpack dus! Wie een klein budget heeft of kort van huis gaat, kan schoonmaakdoekjes van hetzelfde materiaal kopen. De werking is hetzelfde, maar het stofje is vaak van minder goede kwaliteit.

5. Wasmiddel

Een stinkende backpack? Bah! Even met deodorant erin spuiten gaat niet helpen, want de geur zal terugkeren. Doe regelmatig de was om viezigheid in je backpack te voorkomen. Kledingstukken zoals sokken en ondergoed kunnen eventueel snel even onder de douche of in de gootsteen worden gewassen. Een klein flesje handwasmiddel is daar perfect voor.

6. Diepvrieszakjes

Net zoals dat je geen stank in je backpack wil, wil je ook geen rommel. Gebruik hersluitbare diepvrieszakjes om alles bij elkaar te houden. Van kleding tot medicijnen en van toiletartikelen tot elektronica. Neem extra zakjes mee voor als je onderweg nieuwe nodig hebt. Ze wegen niks en zijn spotgoedkoop. Ook zijn ze handig om vuile was bij elkaar te houden en om stank tegen te gaan.

7. Lamp

Neem een zaklamp of hoofdlampje mee voor in hostels. Een kamer delen met andere mensen betekent ook sociaal doen. Het wordt niet gewaardeerd als ’s nachts de lamp telkens aangezet wordt als je iets nodig hebt uit je tas. Neem voor dit soort momenten een zaklampje mee. Ook handig voor wanneer je bijvoorbeeld een keer om 6 uur naar het vliegveld moet. Spullen bij elkaar zoeken, wegwezen en de rest lekker laten slapen.

8. Toiletpapier

Hurken over een gat in de grond om te plassen? Mwoah, kan wel even snel. Maar geen toiletpapier? Hell no! Neem genoeg toiletpapier of tissues mee als de reis naar een minder ontwikkeld land gaat. Dit geldt eigenlijk ook voor ontwikkelde landen, want op sommige plekken is het toiletpapier altijd op. Een pak tissues weegt niks, dus dat kan makkelijk mee.

9. Slippers

Op blote voeten rondlopen is niet overal even fris. Vieze badkamers kunnen voor vervelende ‘souvenirs’ zorgen. Een vieze douche staat dan ook niet voor niets gelijk aan slippers. Voorkom voetschimmel, draag slippers. Het maakt niet uit in welk seizoen je op vakantie gaat, al is het winter. Slippers zijn altijd handig om bij je te hebben.

10. Persoonlijk voorwerp

Backpacken kost veel energie en soms heb je gewoon even een momentje voor jezelf nodig. Neem iets mee waarmee jij jezelf kunt terugtrekken. Dat kan een spannend boek zijn, maar ook een mp3-speler met je favoriete muziek.