Hoogleraar neuro-endocrinologie Anton Scheurink van de Rijksuniversiteit Groningen heeft het ‘Freshman Fifteen’-fenomeen uit Amerika onderzocht onder Nederlandse eerstejaarsstudenten. Het blijkt dat zij het maar lastig vinden om, eenmaal op kamers wonende, de regelmaat van ‘thuisthuis’ in de studiestad voort te zetten. En dit heeft serieuze gevolgen. Het onregelmatig leven en slecht eten in combinatie met het niet- of stoppen met sporten zijn dan ook de directe oorzaken van de ontwikkeling van een beruchte ‘Freshman Fifteen to be’.

1. Vermijd vloeibare calorieën

Niets veroorzaakt meer gewichtstoename onder eerstejaarsstudenten dan alcohol, veel zoete koffie, lattes en frisdranken. Om de inname van deze extra calorieën te vermijden is het verstandig om over te schakelen op light frisdranken, ongezoete dranken of water. Als je dan toch wilt gaan drinken, vermijd dan de mixdrankjes en kies bijvoorbeeld voor light bier. Bier en wijn zitten beide bomvol calorieën, dus na één of twee glazen stapelt het calorieën aantal zich dan ook al snel op. Daarnaast kan ook alcohol de drang om te eten verhogen, zowel voor-, tijdens- en na het drinken en stappen. Pas hier dus mee op.

2. Plan je maaltijden

Kantines kunnen een nachtmerrie zijn voor studenten. Want na of tijdens een drukke studiedag is een lekker vet hapje toch vaak aanlokkelijker om te verorberen dan een appel. Ook werken (studie)vrienden vaak niet mee en zetten je overdag aan tot het eten van snacks. Plan daarom wat je op elk moment van de dag wilt eten, smeer dus zelf je brood en bedenk alvast wat je die avond voor jezelf wilt gaat bereiden. Dit is gezonder én goedkoper!

3. Sport in de buurt van je opleiding

Meld je nu aan voor sportfaciliteiten in de buurt van je hogeschool of universiteit. Op deze manier is het makkelijker om na je colleges een uurtje te gaan sporten omdat je er toch langsfietst of in de buurt bent. Vind je het niet leuk om alleen te sporten? Ga dan een teamsport doen of geef je op voor een fitnessklasje. Als student kun je vaak voor nog geen 100 euro per jaar onbeperkt sporten bij een overkoepelende studentensporvereniging in je studentenstad.

4. Slim sporten

Mocht je nou echt een hekel hebben aan ‘formeel’ fitnessen of sporten, zorg dan dat je op een andere manier toch aan je lichaamsbeweging komt. Pak dat half uurtje aan beweging door bijvoorbeeld lopend naar de supermarkt of naar je college te gaan, een extra rondje te wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift en daarbij treden overslaan of je boekentas in je armen te dragen in plaats van op je rug.

5. Stop verleidingen weg

Eenmaal op kamers kun je zelf bepalen wat er in de voorraadkast ligt. Maar met chips, koekjes en andere snack- en snoepsoorten binnen handbereik ben je sneller geneigd om het op te eten. ‘Nee’ zeggen is dan toch vaak moeilijker dan het lijkt! Verban deze lekkernijen dus uit je studentenkamer om de verleiding te voorkomen. Wat je vooral wél moet doen is je koelkast volstoppen met gezonde snacks zoals yoghurt, fruit, groenten en vezelrijk eten. Zet ook vooral een gevulde fruitschaal op je kamer neer! Want als fruit voor het rapen ligt blijkt men het sneller op te eten.

6. Minimaliseer stress

Studenten met minder stress in hun leven schijnen ook minder aan te komen in hun eerste studiejaar. Zorg er daarom voor dat je regelmatig sport, je georganiseerd bezig bent, je per week een duidelijke studieplanning maakt en je over het algemeen je tijd dus goed verdeeld benut. Stel zo min mogelijk dingen uit want dit veroorzaakt vaak ook stress. Houd het overzicht!

7. Pas de twee-derde-regel toe

Vul je bord als je gaat eten voor tweederde deel met granen, fruit en groente. Vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller vol zit, en er is op deze manier minder ruimte voor calorierijk eten. Een ander trucje is om een kleiner bord te pakken als je gaat eten, want op deze manier schep je sowieso minder op.

8. Even wachten...

Wacht een half uurtje na het eten van je maaltijd voordat je nog een keer schept. Je maag heeft namelijk 20 minuten nodig om je hersenen te ‘vertellen’ dat hij vol zit. Geef jezelf dus die tijd voordat je te veel gaat eten, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is. Vol = vol!

9. Maak een eetschema

Meet jezelf een eetschema aan, zodat het voor jezelf duidelijk is wanneer (en wát) je gaat eten op een dag. Plan je ontbijt zo dat je dat binnen een uur na het opstaan hebt gegeten. Daarna is het belangrijk dat je elke drie tot vier uur wat eet om je lichaam van brandstof te voorzien. Wat ook erg belangrijk is: eet je laatste maaltijd van de dag drie uur voordat je gaat slapen omdat je stofwisseling vertraagt als je slaapt en je calorieën 's nachts dus als het ware opslaat.

10. Verander je studentenkamer

Ben je eigenlijk helemaal geen fan van fitnesscentra? Scoor dan een fitness-dvd en ga los op je eigen studentenkamer! Zelfs de kleinste kamer kan omgebouwd worden tot een semi-fitnessruimte. Alles wat je nodig hebt is een dvd-speler, een flesje water en een handdoek. Plan per week drie digitale fitness sessies van een uur per keer. Easy as that!

 

Beeld: Pexels/Jeshoots