Van tevoren

Afspraken maken

Afgelopen donderdag ben ik met mijn groep vriendinnen bij elkaar gekomen om alvast te overleggen over bepaalde onderwerpen, en ook om wat praktische dingen met elkaar te regelen. We kwamen tot de conclusie dat zo vlak van tevoren bij elkaar komen echt een must is, en dat wil ik je dan ook zeker aanraden! Op die manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is, en hoef je niet meer zoveel te regelen als je eenmaal op vakantie bent.

‘Ikke, ikke, ikke?’

Als je met een wat grotere groep vrienden bent, is het heel waarschijnlijk dat je niet allemaal op één lijn zit. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel belangrijk om in zo’n situatie rekening te houden met elkaar. Dram je eigen mening en wensen niet door, maar luister naar elkaar en ‘geef en neem’. Probeer compromissen te sluiten met elkaar!

Waarover maak je van tevoren afspraken?

Wensenrondje

Begin bij het overleg met een ‘wensenrondje’: laat iedereen kort vertellen wat hij/zij zich voorstelt van de vakantie. Is dat de hele week op het strand liggen bakken? Heel veel of juist helemaal niet uitgaan? Veel of weinig culturele dingen bezichtigen? Probeer vanuit deze verwachtingen te beslissen wat voor soort vakantie bij jullie groep past.

Alcohol

In onze groep zitten mensen die helemaal niet per se alcohol willen drinken, maar ook een aantal meiden die zo af en toe wel een drankje lusten. Spreek met elkaar wat af over het alcoholgebruik in de groep. Zoals: betaalt iedereen zijn/haar eigen drankjes of doe je dat gemeenschappelijk? Drink je alleen alcohol bij het uitgaan of ook in jullie appartement?

Geld

Een gevoelig puntje: geld. De een wil alles het liefst zo goedkoop mogelijk houden, terwijl de ander het geld lekker wil laten rollen. Maak hier van tevoren afspraken over, want anders krijg je er tijdens de reis geheid discussies over. Discussies die waarschijnlijk niet altijd even leuk zullen zijn. Bespreek met elkaar dus hoe jullie de geldzaken willen regelen!

Belangrijke spullen

Praktisch puntje: maak met elkaar een lijstje met spulletjes die iedereen mee móet nemen, en herinner elkaar daar vlak van te voren ook nog even aan. Anders sta je daar eenmaal op het vliegveld, en komt iemand erachter dat hij zijn paspoort is vergeten. Niet heel fijn.

anniek vakantie bos


Als je op je vakantiebestemming bent

Opsplitsen

Een grote groep = veel verschillende meningen en wensen. Dé oplossing voor als jullie niet allemaal zin hebben in hetzelfde uitje, is opsplitsen! Zo kan iedereen iets doen wat hij/zij leuk vindt en is iedereen tevreden.

Wees flexibel

Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent aangekomen is een beetje flexibiliteit vanuit ieders kant heel belangrijk. Misschien gaan dingen niet altijd precies zoals jij dat wilt, maar nogmaals: dram je zin niet door. Soms is het ook prima om eens iets te doen wat jij misschien wat minder leuk vindt, maar waar anderen onwijs van genieten. De volgende keer zijn de rollen misschien omgedraaid, en gaan jullie iets doen wat jíj heel leuk vindt, en de anderen wat minder. Dat is prima.

Tijd voor jezelf

Je gaat dan wel met elkaar op vakantie, maar dat betekent niet dat je altijd álles samen hoeft te doen. Iedereen heeft weleens een momentje behoefte aan wat tijd voor zichzelf. Neem die dan ook zeker, en respecteer elkaar daar ook in.

Laatste tip: GENIET! :D

 

Meer van Anniek

Meer van de andere Helden