1. Een te lang douchegordijn gebruiken

Douchegordijnen zijn vaak veel te lang. De onderkant die klef tegen de zijkant van het bad plakt is de perfecte plek voor schimmels en bacteriën. Verstandig is dus om het douchegordijn op maat te knippen. Vergeet ook niet om douchegordijnen regelmatig in de wasmachine te gooien of te vervangen.

2. Je tandenborstel te dicht bij de wc leggen

Als je de wc doorspoelt kunnen waterdeeltjes tot ongeveer twee meter verder terechtkomen. Om te voorkomen dat je tandenborstel of andere spullen besprenkeld worden met je eigen pis, is het verstandig om door te trekken met de klep naar beneden. Vervang je tandenborstel regelmatig en bewaar die niet in een afgesloten doosje waar bacteriën zich graag vermenigvuldigen.

3. Schrobspons te lang gebruiken

Loofahs zijn van die lekkere sponsen waar je je huid goed mee kunt schrobben, maar ook een heel goed broeinest zijn voor schimmels en bacteriën. Vervang ze daarom binnen acht weken om infecties te voorkomen.

4. Je handdoek te vaak gebruiken

Als er iets is waar bacteriën van houden, dan is het wel een vochtige, opgerolde handdoek. Handdoeken die je deelt, zoals een gastendoekje, kun je het best elke dag vervangen. Ben jij de enige die de handdoek gebruikt? Neem dan elke week een nieuwe. En gooi hem niet in een hoek, maar hang hem over een rek.

5. Je handen te kort wassen

Via je handen verspreid je gemakkelijk ziekten. Het is dus belangrijk om je handen regelmatig en goed te wassen. Doe je sieraden af, want daaronder blijven gemakkelijk vuil en bacteriën zitten. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention moet je per keer minimaal 20 seconden wassen.

6. Op blote voeten lopen in de badkamer

Vind jij die ene huisgenoot die altijd slippers draagt onder de douche, maar een aansteller? Je kunt wel eens ongelijk krijgen. Volgens een bekende Amerikaanse tv-dokter Charles Gerba is de vloer een van de smerigste plekken in een badkamer. Dus tenzij het schoonmaakrooster wekelijks heel precies wordt bijgehouden, moet je die badslippers toch maar eens overwegen.

7. Dagelijks je haar wassen

Lekker hè, elke dag met pasgewassen haren in de collegezaal zitten? Toch is het beter om regelmatig een dag over te slaan. Je hoofdhuid kan namelijk behoorlijk van slag raken als je telkens de oliën wegwast die je huid van zichzelf produceert. Als gevolg daarvan zal je hoofdhuid meer aanmaken, waardoor je haar juist sneller vet wordt.

8. Zitten op het toilet

Hoewel het in de westerse wereld normaal is om op een toiletbril te gaan zitten, is het beter om te hurken wanneer je een number two doet. Volgens Japanse onderzoekers kunnen bepaalde spieren zich daardoor beter ontspannen, waardoor je je darmen volledig kunt legen en je minder snel buikpijn hebt. Dat zou weer de kans op aambeien, constipatie en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

9. Overal dezelfde spons voor gebruiken

Maak je de wc met dezelfde spons schoon als de spiegel of pak je netjes een nieuwe? Als je overal dezelfde spons voor gebruikt, ben je in ieder geval verzekerd van besmetting en loop je grote kans op infecties.

10. Chemische producten gebruiken

Als het weer jouw beurt is om de badkamer schoon te maken, zorg er dan voor dat je geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Natuurlijke producten, zoals schoonmaakazijn en soda, zijn veel beter voor je gezondheid.

Bron: Hln.be