Want pas na zessen kun je weer normaal naar buiten zonder na 2 minuten al te zweten als een otter. Met vrienden, familie, je geliefde of met collega’s: het kan allemaal, het is makkelijk en zorgt voor een heerlijk zomers sfeertje. En voor de 10 onderstaande situaties…

1. Het stokbrood is al op voordat je überhaupt je eerste stukje vlees hebt gehad

Want tsja, die serveer je nou eenmaal als eerste met bakjes kruidenboter, aioli en voor de fitgirls onder ons: hummus. Iedereen heeft honger, het is makkelijk en iedereen vindt het lekker. Bovendien is het een kwestie van afwachten totdat het vlees komt, dus je moet wát. 

2. Het schaaltje met wortels raakt niemand aan

Je bent ten slotte aan het barbecueën omdat je wilt genieten van lekker eten. Jezelf volproppen met groente en krieltjes kan morgen wel weer. Komkommer en snoeptomaatjes blijven op de een of andere manier wél favoriet onder Nederlandse barbecueliefhebbers. Maar ook deze snacks worden niet massaal gegeten, want barbecueën heeft ten slotte één doel: massaal vlees bunkeren. En stokbrood.  

3. Het duurt altijd eeeeuwen voordat het eerste stuk vlees op je bord ligt

Er zijn altijd wel problemen met de barbecue, de kolen of met degene die de barbecue bedient. Je geduld begint op te raken, je eet nóg meer stokbrood en drinkt er nog maar eentje. 
 

4. Tegen de tijd dat de barbecue lekker bezig is, gaat het snel

Alle worsten, kipspiesjes, speklappen en biefstukken worden er achter elkaar opgegooid en ook snel weer uitgedeeld. Een lekkere klots cocktailsaus of satésaus erbij, en het echte vreetwerk kan beginnen. 
 

5. Er is er altijd maar eentje die zich uitslooft achter de barbecue, terwijl de rest keihard chillt en geniet met een drankje en – natuurlijk – het stokbrood (als dat nog aanwezig is)

De arme uitslover werkt tussen het spatelen en braden door af en toe wat vlees naar binnen. Maar van écht genieten, is geen sprake. Hij (in de meeste gevallen) is verantwoordelijk voor het goed gegaarde vlees, voor de perfect doorbakken biefstuk en voor de niet te droge kip. Dit vereist pure concentratie!

6. Er is altijd wel iemand die een stukje niet gaar vlees krijgt, en dat vervolgens weer terugstuurt naar de barbecue

Alle ogen zijn nu gericht op die arme barbecueman en uitspraken zoals: ‘oeeeeh goed dat je het op tijd zag, anders was je morgen ziek!’, vliegen om je oren. Arme, arme barbecueman. 

7. Je bord is een teringzooi

Satésaus, Joppiesaus en Whiskeysaus door elkaar en dáár je biefstukje in moeten dippen, is niet héél chill. Maar goed, voor elk stuk vlees een schoon bord pakken doe je ook niet. 

8. Je lijkt weinig te eten, maar je propt ongemerkt heel veel naar binnen

We garanderen je dat er al-tijd vlees overblijft. Ook al stress je ‘m een paar uur van tevoren als host of je écht wel genoeg vlees hebt ingeslagen. 

9. Die verse fruitsalade met ijs is zooo chill na al dat vlees

Niets lekkerder dan wat zoetigheid en frisheid na al die vette sauzen, het malse vlees en de warme smaken in je mond. 

10. Je haar stinkt als een malle na afloop

En je kleding trouwens ook. ‘Maar ik heb toch niet in de rook gezeten?!’ hoor ik je denken. Think again. Een barbecue stinkt gewoon, dus we hopen niet dat je in je mooiste outfit bent verschenen. Want een oer-Hollandse barbecuesessie is allesbehalve chic.