1. Wc-papier

Waarschijnlijk het product wat het meest gebruikt wordt en wat dan ook het snelst verdwijnt: toiletpapier. Waar de één genoeg heeft aan drie velletjes na de grote boodschap, heeft de ander een halve rol nodig om zijn (of haar) behoefte weg te poetsen. En laat dat net een van jouw huisgenoten zijn…

 

2. Bier

Een student zonder bier is als een kind zonder knuffel. Do I need to say more?

 

3. Overige alcohol

Niet alleen bier is een populair drankje onder studenten, eigenlijk alles wat alcohol bevat doet het goed. En zelfs de kosten van de allergoedkoopste flessen drank kunnen met het tempo van de gemiddelde student nog aardig oplopen.

 

4. Olijfolie

Genoeg over alcohol, door naar een andere populaire vloeistof: olijfolie. Om je vleesje in te bakken, als dressing door de sla of om je droge huid te verzorgen. Neem je extra vierge, dan ben je nog gezond bezig ook!

 

5. Koffie

Korte nachten en lange dagen: zo ziet de week van menig student eruit. En wat doen we hiertegen? Juist! Cafeïne pompen tot je er nog net niet bij neervalt.

 

6. Schoonmaakmiddelen

Wanneer het weer eens tijd is voor je halfjaarlijkse ouderbezoek is het toch wel fijn om een schone indruk te maken. Een beetje allesreiniger hier, bleekmiddel daar en hop: huis schoon!

7. Vuilniszakken

Het lijkt altijd een wonder wanneer je een nieuwe vuilniszak in de prullenbak stopt en deze een halve dag later alweer vol is. Waar het allemaal vandaan komt? Niemand die het weet. Feit is wel dat je na een paar weken weer door je rol heen bent. Misschien het overwegen waard om afvalvrij te gaan leven?

 

8. Internet

Kan iemand zich nog een leven voorstellen zonder? Ik niet. Gelukkig werkt het tegenwoordig niet meer met een inbelverbinding maar gaat het allemaal draadloos en snel. Toch kunnen de wifi kosten aardig in de papieren lopen wil je samen met je huisgenoten een beetje snel kunnen internetten, films downloaden of muziek luisteren.

 

9. Gas, water en elektriciteit

Voor velen van ons iets wat vanzelfsprekend is en soms wordt zelfs vergeten dat je ook hiervoor betaalt. De energiebesparingstips vliegen je tegenwoordig om de oren, maar of je hier wat mee doet is natuurlijk helemaal aan jezelf.

 

10. Tv- en muziekabonnementen

Netflix, Spotify en Blendle: je moet toch iets om je schaarse vrije tijd mee te vullen. En waarmee doen we dat liever dan met hersenloze televisie, gezellige deuntjes of online leesvoer?

Hoe zit het met jouw inkomsten en uitgaven? Met de 'Vergelijk je Rijk'-calculator kun je jouw financiën in kaart brengen en krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. De calculator vergelijkt jouw inkomsten en uitgaven met de landelijke gemiddelden van andere studenten in een soortgelijke situatie.