1. Een nacht doorhalen
Als student heb je de vrijheid van je leven en dat betekent: feesten totdat je er bij neervalt en, het belangrijkste, geen gezeur van je ouders. Nu kun je gaan stappen en er ineens achter komen dat het alweer licht wordt. Slapen is er die ochtend even niet bij, want als ‘bloedserieuze’ student duik je ‘s ochtends om negen uur gewoon weer in de collegebanken – alsof er niets aan de hand is.

2. Iemand mee naar huis nemen voor een onenightstand
Vrijheid blijheid: pluk van iedere struik een ander besje en geniet optimaal. Meestal scoor je iemand tijdens het uitgaan: gedurende de avond dans je zwoel met een lekkere chick/dude. De alcohol zorgt ervoor dat de avond beter verloopt dan van tevoren gedacht. Als je ’s ochtends wakker wordt en naast je kijkt, zie je een onbekende. Wat is er gebeurd? 

3. Het zwarte avondmaal
Je woont in een studentenhuis en het is jouw beurt om te koken. De producten staan al klaar op het aanrecht. Het enige wat je nog hoeft te doen is alles in één pan flikkeren en macaroni koken. Vervolgens ga je met je huisgenoten op de bank zitten, omdat zij zo nodig alle details willen horen van je laatste onenightstand. Verwikkeld in het spannendste gedeelte van het gesprek ruik je ineens iets vreemds. Je loopt naar de keuken en ziet tot je verbazing een blauwe walm rook. De groenten zijn getransformeerd tot een hoopje zwart zeewier en de macaroni heeft de vorm en korst van een appeltaart. Tja, kan gebeuren.

4. Liften
Als student probeer je alles zo goedkoop mogelijk te doen; zo ook op vakantie gaan. Een goede optie is interrailen door Europa of een stad bezoeken waar je via couch-surfing een gratis slaapplek vindt. Een grote kostenpost is echter het vervoer. Om deze te drukken, ga je liften. Het is redelijk snel en levert met een beetje geluk veel gezelligheid op. Voor je het weet heb je je bestemming bereikt zonder ook maar één cent uit te geven aan vervoer!

5. Ontdek kunst
In alle vormen. Want: studentenkorting. Waar kun je zoal heen voor een zacht prijsje? Het Concertgebouw (kost jou € 12,50, burgers betalen het driedubbele), het Nationale Ballet (hetzelfde verhaal als het Concertgebouw) en verschillende musea. Het voordeel is dat je jezelf ook nog eens cultureel ontwikkelt.

6. Bekijk de zonsopgang
Het liefst wanneer je een hele nacht hebt gefeest, zoals we bij tip 1 noemen. Want wat is er nu mooier dan de zonsopgang? De rest van de dag kan je dan heerlijk doorbrengen in je bed: want ook dat is geen probleem, nu je nog student bent.

7. Draai je dag om
Doe eens gek! Je begint je dag met chips, vervolgens avondeten, tussendoortje, lunch, en dan eindigen met ontbijt. Het effect is verrassend verwarrend. Het is vooral enorm leuk om dit te doen met je huisgenoten.

8. Verboden plekken bezoeken
Klim, sluip of kruip naar een verboden plek! Als student ben je een rebel. Neem een sixpackje bier mee en geniet van het verboden uitzicht. Ga bijvoorbeeld eens naar het dak van een hoog gebouw of naar een verboden ruimte in jouw universiteit of hogeschool. Dat je geen problemen krijgt is niet gegarandeerd. 

9. Drankspelavond opzetten
Drankspellen doen is traditioneel. Ga een avond alleen maar drinken als je verliest met drankspelletjes. Dus geen casual slokje drinken nemen zonder dat je dat moet. Je kan bijvoorbeeld een drankspel-avond beginnen met vrienden en deze regel hanteren. Speel bijvoorbeeld op een avond eens beerpong, bussen, en/of mexen.

10. Geef een huisfeest
Geef een episch huisfeest. De volgende dag is alles een ravage; het ruikt naar bier in iedere kamer, de buren zijn niet zo blij, overal liggen flesjes en verloren kledingstukken, maar het is het waard! Tip: Geef een verkleedfeest waarbij iedere kamer een ander thema heeft, dan weet je welke vrienden van welke huisgenoot zijn en kan je drank, muziek en zitplekken afwisselen per kamer.