Ontgroening in Brazilië: bier drinken uit condooms

Auteur: Evelien Schiebaan |
Gepubliceerd op 16-11-2012

In Brazilië doen ze alles net even iets anders dan wij hier in Nederland. Paola Zanquetta Perroti (20) uit de wereldstad São Paulo en Victor Bonini (19), eveneens uit São Paulo, studeren beiden journalistiek aan de universiteit Cásper Líbero. Ze vertellen hoe de ontgroening ook net even iets anders gaat dan in Nederland.

Paola: "In Brazilië hebben we niet zoiets als een ontgroening voor studentenverenigingen, maar hebben we een ontgroening voor de hele school. De hogerejaars studenten organiseren de beroemde 'Trote', zoals we het hier noemen, voor de eerstejaars. Ik zou het omschrijven als een soort ritueel waarbij we de eerstejaars vernederen. We beschilderen de gezichten van de nieuwelingen en laten ze geld vragen op straat. Het grappige is dat iedereen ze ook geld geeft, omdat de meesten dit zelf ook meegemaakt hebben. De vrouwen krijgen beduidend meer geld dan de mannen, maar erg verrassend is dat ook weer niet. 's Avonds geven we het geld uit als we met z'n allen de plaatselijke kroegen induiken.

Elkaar 'nicknames' geven
Paola: "Een typisch iets voor Brazilië is dat we ervan houden om 'nicknames' te hebben en ze elkaar te geven. Dat doen we ook tijdens de Trote. Een vriendin van mij moest een Minnie Mouse-tiara dragen tijdens de ontgroening en daarom kreeg zij de nickname Minnie. De grappigste bijnaam die ik heb gehoord is 'Charmander', naar een van de Pokémon figuren. Een vriend van mij kreeg deze naam omdat hij helemaal rood geverfd was."

Victor: "De hogerejaars, ook wel de veteranen, knipten mijn haar en beschilderden mijn gezicht, armen en kleren. Ze noemden mij 'Ursinhos Carinhos', naar de troetelbeertjes. Ze dachten namelijk dat ik te aardig was en sympathiek.
Het leuke aan de Trote vind ik de contacten die je meteen legt. Die dag heb ik mensen ontmoet die vandaag de dag mijn beste vrienden zijn. De ontgroening heeft als doel nieuwe studenten zich welkom te laten voelen. Ik denk dat het ook een soort herinnering is. Een herinnering aan het feit dat we onszelf gelukkig mogen noemen. In Brazilië is het heel moeilijk om op een goede universiteit te studeren. Omdat de basisschool en de middelbare school min of meer gratis zijn, is het niveau gelijkwaardig aan de hoeveelheid die je voor school betaalt: slecht. Veel mensen zakken daardoor voor hun toelating op de universiteit."

Voor sommigen is het een reden om zich superieur te voelen
Paola: "Gelukkig hoef je niet per se mee te doen met de ontgroening. Ik heb niet mee gedaan. Voor mij is de Trote een reden voor anderen om zich superieur te voelen, alleen maar omdat je hogerejaars bent."

Victor: "Mijn vriendin mocht niet meedoen aan de ontgroening van haar moeder. Ze was bang dat haar dochter dronken werd en dingen zou doen die ze op YouTube had gezien. Haar moeder had een filmpje gezien waarin iemand aan een condoom zoog waar bier in zat. Om duidelijk te zijn: dit is niet wat we normaal doen bij de ontgroening hoor, haha. Hoewel dat een uitzondering was, mocht ze niet meedoen van haar moeder. Gelukkig kon ze dit jaar wel meedoen, want nu kon ze zelf de eerstejaars ontgroenen, zonder met beschamende beelden op het internet te komen."

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2012 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam