Medicijnen testen?

Een bezoek aan de kliniek

Regelmatig kom je die advertentie tegen:" mensen gezocht voor het testen van medicijnen, te ontvangen € 2200." Medicijnen testen? Nee bedankt hoor, dat is toch gevaarlijk. Voor je weet krijg je zelf rare aandoeningen. Mij niet gezien. Hmm, maar aan de andere kant, die € 2200 kan ik toch heel goed gebruiken op dit moment. Daarnaast help je wel andere mensen door het testen van de medicijnen. Is het eigenlijk wel zo'n groot risico en hoe steekt de vork precies in de steel bij zo'n onderzoek? Studenten.net neemt een kijkje in de kliniek van www.vrijwilligerpra.com (voormalig Pharma Bio Research) om te kijken hoe zo`n studie nou in zijn werk gaat.

Extreem hoge veiligheidsstandaard
Een woordvoerder van PRA was vriendelijk genoeg om ons te woord te staan, een rondleiding te geven door de kliniek en wat mythes en fabels over het testen van medicijnen uit de wereld te helpen. Voordat een medicijn verkrijgbaar is bij de apotheek, volgt eerst een weg van jarenlange testen. Als farmaceutische bedrijven een medicijn ontwikkelen is het jarenlang onderhevig aan verschillende testen en proeven. Als blijkt dat het medicijn geschikt geacht wordt voor testen op de mens komt een bedrijf als www.vrijwilligerpra.com in het spel. Als er ook maar de kleinste twijfel bestaat dat het medicijn schadelijk zou kunnen zijn voor de mens, komt een medicijn nooit in deze testfase terecht. De standaard voor veiligheid ligt ook extreem hoog. Dus tegen de tijd dat medicijnen op de mens getest worden, kan het in principe niet schadelijk zijn.

Gezellig met een groepje
Als je eenmaal hebt besloten om je op te geven als proefpersoon volgt er altijd een medische keuring. Op het moment dat je aan de specifieke voorwaarden voldoet kan het onderzoek beginnen. Je krijgt het medicijn dagelijks toegediend en verblijft meerdere dagen achtereen in een kliniek. Dit klinkt akeliger als dat het is, want het complex ligt prachtig in het bos. Het doet absoluut niet ziekenhuisachtig aan.

Pimp the Clinic
Onlangs is www.vrijwilligerpra.com druk bezig geweest om de kliniek een beetje te pimpen. De playstations 1 zijn vervangen voor de Playstation 3, er is een supersnelle WIFI verbinding waarmee je je externe harde schijf van 200 GB vol kan gooien met films en muziek, pc`s met internet, flatscreens, biljart, voetbaltafels, een eigen "videotheek" waar je je eigen films kunt halen en ook zijn er stilte kamers waar je een potje kunt schaken of studeren natuurlijk. Ideaal is daarom natuurlijk een opname vlak voor je tentamens. Je hebt nog nooit zo goed kunnen leren! Ook kun je je gezellig met een groepje vrienden aanmelden, geen probleem.

Eten & drinken
Tijdens je opname wordt bijgehouden wat je eet. `s Ochtends om 9 uur is het ontbijt in 1 van de vele eetzalen. Hier zit iemand van de kliniek bij om te noteren wat je gegeten hebt. Een vette hap kan bijvoorbeeld een ander effect hebben op eventuele bijwerkingen dan een broodje pindakaas. `s Middags is er lunch en `s Avonds het diner. Helaas kun je zelf niet bepalen wat je `s avonds eet, maar uiteraard houden ze wel rekening met allergien etc... In elke eetzaal staat een koelkast. Wanneer je wat wilt drinken dan kun je dit gewoon pakken. Ook wordt er af en toe wat gesnackt maar dit waarschijnlijk in mindere mate als wanneer je het thuis doet.

Onder toeziend oog
24 uur per dag sta je onder het toeziend oog van een aantal artsen en verpleegkundigen. Zij zijn altijd in de buurt mocht je last krijgen van de tijdelijke bijwerkingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid. Deze bijwerkingen zijn vaak al voorzien, en zijn ook van tijdelijke aard. Ook krijgen enkele personen een placebo (zonder werkzame stof) toegediend. Als je deze vorm ontvangt is het risico natuurlijk helemaal nihil. Verder worden alle deelnemers na afloop nog een keer uitgebreid gekeurd om er zeker van te zijn dat iedereen weer net zo gezond weggaat als dat hij gekomen is. Een half jaar na je opname kun je bij de kliniek informeren of je nou een echt medicijn hebt gehad of een placebo. Vaak worden onderling weddenschappen afgesloten, wie de placebo nou had. Je begrijpt dat veel deelnemers willen weten wat ze nou precies hebben binnen gekregen.

Laboratorium
www.vrijwilligerpra.com beschikt over een eigen laboratorium waar de medicijnen gemeten worden. Als je opgenomen bent in de kliniek kun je een rondleiding krijgen door het gebouw en het lab. In dit lab wordt exact aangegeven hoe de medicijnen die jij gebruikt voor je studie gemeten worden.

Controle
Is er dan nooit eens iets mis gegaan bij www.vrijwilligerpra.com? Opmerkelijk genoeg is er nog nooit iets verkeerd gegaan door het testen van medicijnen bij www.vrijwilligerpra.com. Maar als je weet hoe streng de eisen zijn aan dit soort onderzoeken, dan is het niet zo verwonderlijk dat alles veilig verloopt. En er is een onafhankelijk overheidsorgaan die dit doorlopend controleert.

Meer dan een vergoeding
Het testen van medicijnen levert niet alleen een aardige financiële vergoeding op, je levert ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Door het testen van deze medicijnen op eventuele bijwerkingen help jij mensen die ziek zijn. Dankzij jouw bijdrage aan geneesmiddelenonderzoek staan de ontwikkelingen niet stil. Of het geneesmiddel uiteindelijk wel of niet op de markt komt, jij helpt de medische wetenschap altijd een stapje vooruit.

Meer informatie?
Wil je eens een kijkje nemen op de site van www.vrijwilligerpra.com, of wil je misschien zelfs testpersoon worden bij het aankomende onderzoek? Kijk dan hier (vacatures medicijnonderzoek) voor meer informatie over het onderzoek dat we hier bespraken. Je kunt je er ook direct voor aanmelden. Voor meer informatie en andere onderzoeken die bij www.vrijwilligerpra.com lopen kun je ook de website van www.vrijwilligerpra.com bezoeken. Dan is de kans groot dat je in het vervolg niet zo snel over de advertentie heen leest, maar er toch eens serieus over nadenkt.

copyrights © 2007 Studenten.net - Gepubliceerd op 25-09-2007

Terug naar de homepage

Share/Bookmark

Nieuw in Nieuws

Reacties

Wat een vreselijke advertorial! Zet dat er dan ook boven!
Alsof je op betaalde vakantie gaat...natuurlijk zit er nog steeds een risico aan daarom testen ze het ook en betalen ze zo!

Door Lennart, 16 oktober 2007 | 19:33

Klinkt wat mij betreft heel logisch, zouden ze anders dit soort testen op mensen mogen doen? En natuurlijk is het geen betaalde vakantie, en ja er zitten bepaalde risico's aan maar dat zijn dingen als duizeligheid en hoofdpijn, nou als je dat een risico kan noemen...
Lijkt mij een prima oplossing om inderdaad leuk geld te verdienen en ondertussen een tijdje te ontspannen!

Door Marleen, 17 oktober 2007 | 10:04

kom over 10 jaar maar terug als je hem niet omhoog krijgt

Door henk, 19 oktober 2007 | 22:23

Wat misleidend! Dit artikel geeft een heel verkeerd beeld van medicijn onderzoek en dat mag helemaal niet! Mensen die hieraan deelnemen moeten precies weten wat de risico's zijn. Nog niet zo lang geleden is zo'n onderzoek in Engeland helemaal mis gegaan met zeer ernstige gevolgen! Hoe kun je nou van te voren weten of er bijwerkingen zijn en of die blijvend zijn. Ze laten ook maar even buiten beschouwing dat er soms vrij ingrijpende tests nodig zijn zoals regelmatige bloedafname of zelfs huidbiopten. Inderdaad, je zou er nooit zoveel geld voor krijgen als de risico's niet groot waren.

Door Andre, 20 oktober 2007 | 15:29

Helemaal niet misleidend. Die testen zijn helemaal niet zo ingrijpend. Volgens mij heb je teveel naar Frankensteijn gekeken. Wat is er nou ingrijpend aan bloed afnemen? En de vergoeding is laag hoor, als je het omrekent naar uurloon.

Door OosterkadeTijger, 23 oktober 2007 | 10:26

Ik denk dat de vergoedingen zo hoog zijn vanwege het feit dat er met name veel mensen zijn die het een taboe vinden en het dus moeilijk is om medicijnentesters te vinden. Niet zozeer vanwege de risico`s. Wat denk je zelf hoe het voor PRA zou zijn als er inderdaad slachtoffers vallen bij het medicijnenonderzoek? Kunnen ze direct hun business sluiten lijkt mij. Geloof me maar dat voordat de medicijnen getest worden op mensen deze ruim voldoende zijn getest op bijwerkingen etc... Denk eerder aan het maatschappelijke belang. Door het testen van medicijnen help je je medemens en wellicht jezelf over 10, 20 of 30 jaar ofzo!

Door Mike, 31 oktober 2007 | 17:47

als je berekend dat je voor 10 dagen ongeveer 2000 euro krijgt, (dit is een nog best hoog bedrag) 10 Dagen is 240 uur. 2000 : 240 = 8,33 euro per uur. niet echt overdreven veel vind in zelf.

Door sam, 13 mei 2008 | 0:03

Het lijkt alsof je er heel veel verdient. Maar je moet eens uitrekenen hoe hoog je uurloon is. Die is meestal rond de 3-4 euro. Maar omdat je daar 24 uur per dag betaald krijgt. En dat soms dagen lang kan je er uiteindelijk inderdaad een leuk zakcentje mee verdienen.
2000 voor 10 dagen... dat mocht je willen.

Meer 1400 voor 15 dagen. Dus zo'n 100 euro per dag. Dus toch iets meer dan 4 euro per uur. Excl je reiskosten natuurlijk.

Ik heb het ook een keer gedaan. Ik heb nog nooit zo makkelijk mijn geld verdiend. Maar ik weet wel dat ik alleen nogmaals aan een onderzoek zou mee doen als ik ook echt een goed beeld heb over de risico's. Ik moest een medicijn voor wagenziekte testen... kan niet zo heel veel mis gaan natuurlijk. Medicijnen tegen AIDS, HIV, kanker o.i.d. zou ik ook nooit testen. De bijwerkingen daarvan zijn waarsch veel te groot.

Door Thijs, 29 november 2008 | 17:27

Ik heb nu 5 keer mee gedaan aan een onderzoek, en nooit erge bijwerkingen gehad. Hoogstens vermoeidheid. wel 10 000 Euro's rijker ;-)

Door den, 5 januari 2009 | 9:09

denn! Waar heb jij die Testen gedaan?? Ook via pra?

Door Kelly, 14 januari 2009 | 23:08

als je €4,- per uur te weinig vind, terwijl je 9 uur van de dag slaapt en 3 uur van de dag eet en af en toe wat bloed laat afnemen en de andere uren van de dag een beetje films kijkt, dan weet ik niet wat voor top baan jij in gedachten hebt, maar voor een student wordt het niet veel beter dan dat..

Door rob, 21 april 2009 | 11:11

Het klinkt allemaal inderdaad wel erg mooi. Ik geloof in ieder geval niet dat dit stukje niet is geschreven door iemand van PRA. Maar goed, voor de goedgelovigen onder ons: Als er dan geen risico's aanzitten, naast wat duizeligheid en dergelijke, waarom spuiten ze de wondermiddeltjes dan niet direct in de zieke mensen? Waarom is er zoveel overheidscontrole, als er toch niets mis kan gaan? Waarom sta ik onder 24uurs bewaking van medisch specialisten, als ik alleen maar een beetje hoofdpijn kan krijgen? Hoe dan ook; Ik geloof best dat het een leuke manier van geld verdienen is, maar als je denkt dat er geen risico's aan zitten, ben je echt wel heel erg naief. Zoals reeds gezegd is het in Engeland niet lang geleden ook helemaal fout gegaan, en ik geloof niet eens dat het medicijn wat ze daar aan het testen waren zo bijzonder was. Ik geloof in ieder geval niet dat er veel risicoverschil is tussen medicijnen tegen wagenziekte of kanker of aids.

Door wjhulzebosch, 7 mei 2009 | 0:34

Ik bereid om medicijnen te testen en aangezien ik van de bijstand moet leven is elke cent extra meegenomen.

Door John Volkers Venus 59 9602 LS Hoogezand 0613164030, 12 mei 2009 | 12:04

HE bijstandtrekker,

DIT IS GEWOON WERK EN MOET DUS BELASTING BETALEN...zal zeker in mindering van je bijstand komen

Door Wamersfoort, 7 juli 2009 | 12:58

ik zou wel een medicijn tester willen worden

Door joshua de windt, 22 september 2009 | 15:41

Ik heb een vriend die aan zo'n test heeft meegedaan. Hij moest ongeveer 2 weken intern om deze testen te laten doen. Bij terug komst kreeg hij last van zijn hart. Niets ernstigs, maar hij is er wel 4 weken zoet mee geweest. Hij moest medicijnen slikken en mocht geen alcohol of sporten meer doen. Er is nooit uitsluitsel geweest of het door de testen kwam. Maar als bedrijf zou ik dat ook lekker achterwege laten. Wij van wc-eend raden u aan om wc-eend te gebruiken.

Door Boris, 16 januari 2010 | 17:35

En owja, er mogen geen risico's aan verbonden zijn volgens enkele beweringen maar voor sommige testen krijg je meer geld dan de andere. Dit terwijl het aantal dagen wel gewoon gelijk is? Blijf kritisch!

Door Boris, 16 januari 2010 | 17:40

ik ga mee doen betaald lekker dus wrm niet

Door oliver, 5 oktober 2010 | 0:54

En denk er inderdaad wel aan dat je de verdiensten aan de belasting moet opgeven.
Heb ik niet gedaan, en kon vervolgens meer geld terug gaan geven dan ik aan de onderzoekjes heb overgehouden.

Door jaap, 20 juni 2011 | 12:58

ik beroof liever een bank

Door joghojogho, 29 januari 2012 | 3:14

en ik ben een buitenlander

Door ps, 29 januari 2012 | 3:15

Hey, laat die fabels over onveiligheid maar lekker doorgaan, meer geld voor ons. Ook leuk om te zien dat mensen snel van hun principes afstappen zodra de eerste incasso brieven de deurmat raken.

Door guinea-pig, 4 april 2012 | 17:03

@boris; dat je voor het ene onderzoek meer geld krijgt dan voor het andere, heeft te maken met het feit dat je intern meer handelingen moet verrichten. Bij sommige onderzoeken krijg je alleen het medicijn, en af en toe wat bloedprikken. Terwijl je bij andere onderzoeken allemaal verschillende testen moet doen. ( vb ECG's, longfunctietesten etc. )

Door Lazysquirrel, 1 januari 2013 | 17:25

Mag ik jullie telefoon nuumer voor meer info? alstublieft !

Door Rodica, 7 maart 2014 | 13:31

hallo beste lezers/ toekomstige wetenscappers-of geintereseerde studenten.
ik probeer het kort te houden
mijn vraag is, er zijn zoveel mensen die dood gaan aan roken , asbest ,uitlaatgassen etc. mijn vraag is waarom kan een long niet schoon gespoeld worden. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die dat willen incl. mij meegerekend
ik hoor dan vaak dat de gasuitwisselingen niet kan plaats vinden in je long .
dat snap ik , maar waarom doe je niet per-long eerst 1 long afsluiten schoonspoelen met bijv. baarmoederwater of een ander soort onstekingremmend vloeistof ( vloeibaar zuurstof) bijv
tenslotte hebben we allemaal in ons moeders buikje gezeten toch ..
Ik denk persoonlijk dat de mensen in de rij gaan staan.
een wereld primaire!
in afwachting van jullie reactie .

Door uitdaging, 17 oktober 2014 | 7:40

Reageren


(max 2000 tekens)

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.
http://www.studenten.net
tempus fugit