Studeren in luxe

'Ik vind mezelf wel bevoorrecht'

"Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over." Het is een bekende spreuk van Loesje, die voor veel studenten geldt. Maar er zijn ook studenten die het financieel beter hebben getroffen.

1q84

De 18-jarige Kim van Koldam is zo'n studente. Met het betalen van haar studiegeld zit het wel goed. Dit wordt door haar ouders betaald. Die nemen naast haar studiegeld ook de kosten voor haar huur en haar sportabonnement op zich. Ze beseft zelf hoe goed ze het heeft getroffen. "Ik vind mezelf wel bevoorrecht, omdat ik inzie hoeveel mijn ouders voor mij doen. Als iemand mij verwend zou noemen zou ik dat best snappen, omdat ik weet dat ik in een ongebruikelijke situatie verkeer."

"Ze doen dit niet alleen voor mij"
Kim zit in het tweede jaar van de studie International Hospitality Management en woont op kamers. Haar ouders hebben haar ook geholpen met de betaling van haar inrichting. "Ze doen dit niet alleen voor mij, maar ook voor mijn oudere broer." De ouders van Kim betalen naast haar collegegeld en vaste lasten ook de studieboeken en andere benodigdheden voor school, zoals kleding en messensets.

"Ik ben lui ingesteld"
Naast de bijdrage van haar ouders krijgt Kim ook een uitwonende beurs van DUO van 260 euro. Van haar inkomen doet ze boodschappen, koopt ze kleding en make-up en gaat ze uit eten en op stap. Rondkomen is geen enkel probleem voor Kim. "Ik heb nog een spaarrekening waar ik eventueel geld af kan halen als dit nodig is. Als ik geld overhoud dan probeer ik te sparen." Een bijbaantje heeft ze op dit moment dan ook niet nodig. "Ik werkte eerst wel, bij mijn ouders in de zaak. Maar omdat ik drie tot vier keer per week sport en veel tijd kwijt ben met mijn studie, heb ik momenteel geen werk. Daarnaast moet ik zeggen dat ik ook vrij lui ben ingesteld doordat mijn ouders heel veel voor mij betalen, dat merk ik aan mezelf."

Naar het buitenland
De ouders van Kim hebben een eigen zaak, en verhuren daarnaast een aantal kamers. Van die inkomsten worden de kosten voor zowel Kim als haar broer betaald. "Mijn broer loopt momenteel stage in het buitenland. Omdat hij voldoende stagevergoeding ontvangt moet hij zelf de huur betalen. Maar het vliegticket en de inentingen die nodig waren kreeg hij wel van mijn ouders", legt Kim uit. "Als ik een buitenlandstage ga doen, geldt dit ook voor mij. Behalve als ik niet genoeg geld ontvang van DUO, dan springen mijn ouders bij."

Kim ziet zichzelf over tien jaar niet meer in Nederland wonen. "Waarschijnlijk woon ik dan in Frankrijk en dan werk ik als manager in een hotel of restaurant." Als ze naar haar financiële toekomst kijkt is ze echter bang dat ze niet klaar is om op eigen benen te staan. "Ik denk dat als ik later alles zelf moet betalen verbaasd zal zijn welke kosten mijn ouders al die tijd voor mij hebben betaald en dat ik dit misschien best zou kunnen hebben onderschat. Nu gaat het eigenlijk altijd automatisch dat dingen worden betaald dus sta ik er niet echt bij stil."

Medestudenten
Met haar medestudenten heeft ze het wel eens over haar financiële situatie. De reacties zijn verschillend. Sommige van hen verkeren in een vergelijkbare situatie en vinden het dus normaal dat Kim niet op geld hoeft te letten. Anderen moeten alles zelf betalen en zijn volgens Kim verbijsterd als ze horen dat zij nergens voor hoeft te betalen. "Voor die studenten heb ik heel veel respect. Naast hun drukke studie moeten ze nog keihard werken om maandelijks rond te komen en hun studie en andere dingen van te betalen."

Auteur: Tessa Heitmeijer

Copyright © 2011 Studenten.net - Gepubliceerd op 21-02-2011

Terug naar de homepage

Share/Bookmark

Nieuw in Financieel

Reacties

Kutinterview

Door Sylia, 23 februari 2011 | 19:13

In 1 woord: Jaloers

Door L, 23 februari 2011 | 19:19

Kim,
Je bent een verwend nest. Nog een soort trots ook dat je geen bijbaantje hebt en nooit problemen hebt met rondkomen. Ik hoop dat je plannetje met een hotel of restaurant in duigen valt, dat je dan spijt hebt dat je nooit zelf verantwoordelijkheden hebt moeten nemen en een 'schuld'gevoel krijgt.. Waarom plaatsen ze dit eigenlijk?

Door DO, 24 februari 2011 | 9:51

die komt er nog wel achter als ze straks in het 'echte' leven staat en mammie en pappie niks meer betalen... komt niks van terecht.

Door b, 24 februari 2011 | 11:39

Erg dom, vooral. Ik heb een zus waarbij het ook allemaal aan komt waaien en die is ook erg lui, in tegenstelling tot mij, want ik werk wel gewoon en moet dus ook heel veel zelf betalen. Het is iedere keer maar weer de vraag of ik het wel red deze maand.
Succes met je leven waar je later niks van zal maken met zo'n instelling als deze.

Door sinterklaas, 24 februari 2011 | 12:00

haha mooie student!!

Door DUO, 24 februari 2011 | 12:32

Niet zo zeuren, mijn ouders betalen ook mijn studie en geven mij geld omdat ik op mezelf woon. Dit zou elke ouder moeten doen, je wilt toch dat je kinderen een leuke jeugd hebben. Studeren kan je bovendien maar een bepaalde tijd in je leven. Ook is het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen. Bovendien geven mijn ouders mij nu minder geld omdat ik dat zelf aangeef omdat ik nu zelf genoeg verdien om mezelf te onderhouden. Met deze dame komt het ook vast wel goed, als je tenminste een beetje ambitieus bent :-).

Voor de jaloerse mensen, ik hoop dat jullie het bij jullie kinderen beter doen dat je eigen ouders bij jou hebben gedaan :-)

Door Zeikerds, 24 februari 2011 | 12:35

Ik denk dat kim zelf genoeg inzicht heeft om niet door de mand te vallen,ik zie in het verhaal ook naar voren komen dat ze er totaal van bewust is dat ze later voor een groot hindernis zal staan, het feit dat ze dit zelf inziet is al een grote stap. dat ze respect heeft voor studenten die hard werken naast hun studie om rond te komen bestempeld in principe mijn gedachte.
Ik geef kim ook groot gelijk dat ze het nu nog lekker rustig aan doet, zou ik ook doen.
wat ik kim en of mensen in haa situatie mee zou willen geven: 'raak jezelf niet kwijt en laat je zelf niet baby-matiseren.. verantwoordelijkheid nemen is zwaar maar kan alleen maar vooruitgang bieden!'

Door J, 24 februari 2011 | 15:06

Waarom krijgen zulke mensen stufi? Hebben het duidelijk niet nodig, pappie en mammie betalen wel...

Ik WIL niet eens dat mijn ouders wat betalen, heel af en toe springen ze wel bij, maar het is mijn studie, mijn verantwoordelijkheid en mijn leven... Wordt volwassen...

Door Dyane, 24 februari 2011 | 18:20

Waar slaat die haat naar Kim op? Ze heeft het toch goed voor elkaar. Je enige bedreiging is dat je niet leert om te gaan met geld omdat alles voor je wordt betaald. Maar het lijkt mij wel heerlijk allemaal :P

Door Lin, 26 februari 2011 | 19:20

Stelletje jaloerse personen hier haha. Als je er van kunt genieten moet je het vooral doen. Je komt er ook wel zonder alles zelfstandig te doen :')

Door W, 19 september 2013 | 16:15

Reageren


(max 2000 tekens)

Woord niet leesbaar? Klik hier voor een nieuw woord.
http://www.studenten.net
tempus fugit