Blog | Aan de beurt... Tommy Copyright

Gepubliceerd op 27-01-2012

Iedereen maakt het wel eens mee. Je bevindt je in een situatie waarbij je jezelf niet helemaal prettig voelt. De onprettigheid wordt gevormd door iets of iemand die zich bij jou in de omgeving loopt te omgeven. Over het algemeen veroorzaakt het gedrag of een of meerdere vocabulaire uitlatingen van het persoon bij jou een gevoel. Hoe kan het dat de persoon in kwestie zich vervelend dan wel onprettig voelt, en hoe komt het dat de veroorzaker het niet door heeft dat zijn of haar gedragswijze buiten de gewenste proportionele standaard valt?

Ik noem het begrip 'onwetendheid'. Wat houdt dit in? Naar mijn mening heeft de veroorzaker simpelweg niet het besef dat hij of zij lastig valt met zijn of haar gedrag. Het is een soort zwakbegaafdheid, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, in het menselijke brein. Een afwijking die er voor zorgt dat het altijd harder, sneller, beter en in dit geval vervelender of beschamender moet zonder dat dit gevoel zich aandoet bij de veroorzaker zelf. De veroorzaker beseft simpelweg niet door dat zijn of haar gedrag beschamend kan zijn of buiten de gewenste proporties van omstanders valt. En wanneer iemand iets keer op keer niet beseft dat neigt dit natuurlijk naar naïviteit. Constant voorkomende of terugkerende naïviteit kan eigenlijk gewoon weer worden gezien als een handicap of, om het wat netter te beschrijven, een zwakbegaafdheid.

Al met al klinkt dit best wel vervelend. Maar het vertonen van zulk gedrag kan natuurlijk ook zo z'n voordelen hebben. De naïviteit van een persoon kan op z'n tijd gigantisch uitgebuit worden. Kijk maar eens naar de secretaresses van grote bazen. De bazen van grote bedrijven hebben namelijk tegenwoordig, vanwege de bezuinigingen, niet alleen een secretaresse, maar ook een personal assistant. De personal assistant regelt alles voor de grote baas en de secretaresse heeft zich op een naïeve manier omhoog weten te 'naaien' (in meerdere opvattingen mogelijk). De secretaresse heeft het idee dat ze slim is en zichzelf een mooie functie heeft verschaft, maar daar denken de personal assistants en grote bazen natuurlijk anders over. Die geven haar gewoon de vervelendste klusjes en duiken zo nu en dan met haar de koffer in om haar tevreden te houden en zo ook het leven voor zichzelf uitdagender te maken. Anyways, ik dwaal af…

Hoe kan het toch dat sommige mensen hier geen last van hebben en zich dus beschaamd of onprettig voelen in bepaalde situaties? En dit terwijl ze hier zelf eigenlijk vrij weinig aan kunnen doen? Het is namelijk niet gek of stom of zoiets dergelijks om je af en toe eventjes lekker kapot te schamen. Schaamte is namelijk een natuurlijk reactie van het menselijk lichaam. Is het onze persoonlijke angst om niet in een groep geaccepteerd te worden waardoor we deze psychosociale reactie opwekken? En heeft iedereen hier dan weer zijn eigen manier voor? De een begaafd en minder bedeeld, de ander zwakbegaafd maar geaccepteerd?

Aan de beurt...
Tommy B.C. Copyright en Jarred A.N. Moonshine zijn (niet zomaar) studenten en bloggen elke vrijdag en zaterdag op Studenten.net over hun studentenleven vol seks, drank, drugs en hun visie daarop. Zelf beschrijven ze het als 'non-fictieve proza, geschreven voor vermaak en walging, gebaseerd op waargebeurende overdrijvingen van de werkelijkheid'.

Volg @TommyCopyright en @JarredMoonshine ook op Twitter

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2012 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam