Blog: Aan de beurt... Jarred Moonshine

Gepubliceerd op 27-12-2011

Kreeg een opdracht op school: kijk Zeitgeist en beschrijf het doel van de mens. Vond het wel een goede opdracht. Vandaar dat ik van de opdracht maar gelijk de blog van deze week gemaakt heb. Weet je wat je eens zou moeten doen? Zeitgeist kijken en nadenken over het doel van de mens, maar dan wel pas na het lezen van deze blog.

Op een gegeven moment word je geboren. Dat is een feit. Want als je niet geboren wordt, ben je niet in staat deze tekst te lezen. En dat doe je nu wel. Maar dat is een ander verhaal. Op een gegeven moment word je dus geboren. Dat is ook gebeurd met je ouders. En met hun ouders. En ga zo maar een heel eind door tot je bij algen en kikkervisjes uitkomt. En als je dan nog een stukje doorgaat, dan kom je aan het einde van dit stuk. Maar daarvoor moet je wel eerst even dit stuk lezen.

Hoe het nu eigenlijk komt dat wij leven en (misschien nog wel belangrijker) het ons realiseren dát we leven, kunnen we met enige zekerheid zeggen. Iets met algen, visjes, kikkervisjes, slangen-met-poten, slangen-met-poten-en-haar, apen, apen die rechtop lopen, mensen. Zoiets zal het wel zijn. Feit is dat wij er zijn. Misschien nog wel een belangrijker feit is dat wij wéten dat we er zijn. We weten zelfs dat we weten dat we van onszelf weten dat we er zijn. En dat stukje bewustzijn is een belangrijk onderdeel in het (voorlopige) antwoord op de vraag: waarom zijn we hier eigenlijk?

Daarvoor moet eerst gekeken worden naar wat het precies inhoudt om te leven. Je leven is je meest kostbare geschenk: doordat je leeft, ben je in staat te genieten van je leven. Ook kun je iemand van zijn of haar genot onthouden, maar dat is eigenlijk iets wat je niet zou moeten doen. Omdat er niet met zekerheid gezegd kan worden wat het doel van de mens(heid) is, is het dus van belang dat er een voorlopig - door de mensheid zelf gesteld - doel moet worden gesteld.

Het is rationeel om ervan uit te gaan dat er geen God of iets dergelijks komt om ons te redden. Waarom is dat rationeel? Nou, omdat er (nog) geen bewijzen van het bestaan van een God zijn. Moeten we dan ergens van gered worden? Nou, voorlopig nog even niet, maar we weten wel zeker dat over een x-aantal jaren, onze aarde onbewoonbaar is. Of dat nu komt door het versterkte broeikaseffect, of door het over een aantal miljoen (of miljard, geen idee) jaar overlijden van onze zon - waardoor zij enorm zou uitdijen en onze planeet en al het leven erop zou verbranden - dat maakt niet uit. Het maakt wel uit dat wel uit dat we weten dat er een dergelijk iets gaat gebeuren, vandaar de volgende alinea.

En om ervoor te zorgen dat we, zolang we geen definitieve antwoord op de vraag "waarom zijn we hier?" hebben, het genot wat men aan leven kan beleven, zolang mogelijk kunnen beleven, zou het logisch zijn ons doel te stellen op het vinden van een nieuwe, al dan niet voorlopige, thuisplaneet. Klinkt misschien ver van ons bed. Is het ook. Een nieuwe thuisplaneet is echt kútver van ons bed. Maar ja, he, een kut is ook maar zoiets…

Aan de beurt...
Tommy B.C. Copyright en Jarred A.N. Moonshine zijn (niet zomaar) studenten en bloggen elke vrijdag en zaterdag op Studenten.net over hun studentenleven vol seks, drank, drugs en hun visie daarop. Zelf beschrijven ze het als 'non-fictieve proza, geschreven voor vermaak en walging, gebaseerd op waargebeurende overdrijvingen van de werkelijkheid'.

Volg @TommyCopyright en @JarredMoonshine ook op Twitter

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2011 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam