Blog: Aan de beurt... Tommy Copyright

Gepubliceerd op 26-12-2011

Grote witte vlokken sneeuw dwarrelen neer op de aarde, en dat terwijl het al zachtjes begint te schemeren. Mijn handen tintelen van de striemende kou en mijn neus lijkt wel bevroren smeltwatergletsjer. Maar mijn wandeling zal het meer dan waard zijn. Ik ben namelijk onderweg naar het pittoreske stadcentrum van mijn stad. Hier zal ik een fantastisch mooi diner gaan nuttigen met prettige, fijne, mooie en schijnheilige mensen. Ze hebben van allemaal wat, maar de mensen waarmee ik zal genieten van dit mooie diner zijn allemaal schijnheilig, net als ik zelf en net als de serveersters die ons zullen voederen.

Kerst is, evenals de jaarwisseling, een groot feest der schijnheiligen. Niemand heeft aan het einde van het jaar namelijk een grote zak met geld over om alle familie, vrienden, semi-vrienden, vage kennissen en opvulmateriaal te verwennen met lekkernijen, alcoholische versnaperingen, cadeaus en van die verschrikkelijke kerstkaarten naar eigen ontwerp met zo'n walgelijke tekst. Ik zal maar niet beginnen over alle walgelijke meuk die je in huis moet halen omdat er rondom de feestdagen geen normale ronde of vierkante plakjes ham meer in de schappen van de supermarkt liggen. Koekjes? Idem dito, ook in de vorm van een kerstboom of -bal.

En toch doet iedereen het elk jaar weer. Diep in de rode cijfers staan en dan toch nog even dat kleinigheidje kopen voor die huisgenoot waarmee je net niet goed genoeg bevriend bent om uitgenodigd te worden voor zijn verjaardag. Het is een tragische verschijning. Veel mensen willen er hoogstwaarschijnlijk zelf niet eens aan mee doen maar door een combinatie van het krijgen van tragische cadeaus en kerstkaarten van anderen, scherpe en verdomd slimme acties van commerciële instellingen, groepsdruk en het gebrek aan vermogen om een eigen identiteit op te bouwen en te behouden doet zo'n beetje iedereen het toch altijd weer. Zonde.

Wie z'n schuld is het eigenlijk? De supermarkten en dergelijke maken er alleen maar slim gebruik van. De traditie om tweede kerstdag in te voeren kwam vast vanuit Amerika die al veel eerder een commercieel circus van Kerst maakten, maar op zich kan je het ze niet kwalijk nemen want dat doen wij met Sinterklaas. En Sinterklaas kan nou niet eenmaal ook in Amerika zijn op 5 december, dus doet hij het op kerstavond in the States. Nee, een of andere nozem uit Nazareth is de schuldige van al dit schijnheilige gedrag. Dacht een leuke 5 euro fictie roman uit te brengen maar niets bleek minder waar. Ruim 2000 jaar later hebben ze er een heel circus van gemaakt, maar ja, ook dat is evolutie he!

We 'vinden' het namelijk allemaal 'gezellig' maar wat zou jij nou eigenlijk het liefst doen met kerst? Je zou toch het liefste met een select gezelschap een leuke tijd hebben? Waarom moet dit persé rondom de kerstdagen en de jaarwisseling? Dit kan toch ook prima gewoon ergens op een regenachtige en half koude zondag in maart? Of lul ik nou uit m'n nek? Gebruik je verstand, luister naar je portemonnee en wees eerlijk. Als je dan toch wat leuks zou willen doen omdat het kerst is, doe het dan met leuke, mooie en fijne mensen die je recht in de ogen kan aankijken zonder dat je jeuk op je rug krijgt omdat je z'n vriendin al eens geneukt hebt. Kook samen, koop het op de markt, en brand een kaarsje. En nee, ook geen kerst-cd van Michael Bubblé of wie dan ook in die cd speler. Je hebt vast wel een vriend of vriendin die graag wat op een gitaar of piano jankt.

Eet smakelijk schijnheilige honden,

Tommy Copyright

Aan de beurt...
Tommy B.C. Copyright en Jarred A.N. Moonshine zijn (niet zomaar) studenten en bloggen elke vrijdag en zaterdag op Studenten.net over hun studentenleven vol seks, drank, drugs en hun visie daarop. Zelf beschrijven ze het als 'non-fictieve proza, geschreven voor vermaak en walging, gebaseerd op waargebeurende overdrijvingen van de werkelijkheid'.

Volg @TommyCopyright en @JarredMoonshine ook op Twitter

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2011 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam