11 tips om een goede (eerste) indruk te maken

Auteur: Tanja Timmerman en Kelly Teunissen |
Gepubliceerd op 15-08-2013

Als je net begint met studeren in een nieuwe stad leer je ontzettend veel mensen kennen. Studiegenoten, maar misschien ook wel nieuwe huisgenoten of mensen van je studenten-, studie- of sportvereniging. En het is misschien cliché, maar een eerste indruk maak je maar één keer. Hoe gaat dat eigenlijk in de studentenwereld? Wij geven tips.

Je hóeft niet op tijd te komen. Dat is het mooie aan het studentenleven; je hebt tijd zat! Maar mocht je te laat komen, bedenk dan wél dat je een goed verhaal moet hebben. Bijvoorbeeld dat je de avond ervoor straalbezopen hebt geregeld (met details), je tanden hebt gepoetst met een bvo'tje en je vervolgens moest haasten om semi-op tijd bij je afspraak te komen.

Spreek de taal. Wil je de indruk wekken dat je student bent, dan dien je de taal te spreken. Zo moet je bijvoorbeeld aan kunnen geven dat de tjak van je huisgenoot niet te beffen is of wanneer je clubgenoot je nog zo'n unit moet passen omdat je nog lang niet kaal bent. Ben je zo'n ontzettende sjaars dat je geen reet snapt van bovenstaande zinnen? Check dan gauw ons studentenwoordenboek voor een lastminute spoedcursus.

Kleed je niet té hip. Hoewel het zien en gezien worden is in de meeste studentensteden, hoef je echt niet tot in de puntjes hip ten tonele te verschijnen. Kleed je vooral een beetje nonchalant. Afgetrapte sneakers, verkreukelde overhemden en hoodies doen het altijd goed. Ook de nieuw verkregen chillbroek van je vereniging is er één die gezien mag worden.

Maar weet wel wanneer je op net moet. Tijdens een gala of inauguratie dien je toch écht jasje-dasje te gaan. Dat wil overigens niet altijd zeggen dat je kleding schoon hoeft te zijn; stijf van het bier is vaak ook meer dan prima.

De kapper kun je overslaan. Lang haar is namelijk ontzettend studentikoos. Voor vrouwen een logische keuze, maar ook veel mannen kunnen gerust de kapper links laten liggen. Is een studentendingetje. Of het om een fobie voor de kapper gaat of gewoon om een schrale portemonnee weten we niet, maar niets maakt je zo herkenbaar studentikoos als een goeie mat in je nek.

Wees geen opruimerig type. Ben je dat wel, dan krijg je het namelijk nog zwaar. In een studentenhuis of op de vereniging is het gewoon altijd een beetje ranzig. Het hoort erbij en het wordt over het algemeen dan ook niet gewaardeerd als je als een gek de boel gaat schrobben. Daarnaast heeft het weinig zin; een week later is de zooi gewoon terug van weggeweest.

Koop géén nieuwe fiets. Niet alleen omdat je dan een knorrige indruk maakt, maar ook omdat studentensteden bekend staan om het grote aantal fietsendieven (lees: zwervers). Veel waarde moet je dus niet hechten aan een fiets. Koop een barrel, spuit hem in alle kleuren van de regenboog zodat je ride lekker opvalt en de kans dat 'ie gejat wordt is ook nog eens een stuk kleiner.

Stop tijd in het ontwikkelen van je organisatietalent. Wil je een goede naam opbouwen? Breid dan je skills uit en neem de organisatie van bijvoorbeeld de huisavonden, het clubweekend en het sporttoernooi op je. Zo laat je zien dat je een leuk feestje kunt organiseren én het staat ook nog eens goed op je cv.

Houd een open deurbeleid. Niets is zo saai als huisgenoten die je alleen ziet wanneer je ze op de gang tegenkomt. Introduceer daarom een open deurbeleid, zodat jij niet alleen bij huisgenoten naar binnen kunt wandelen, maar ook openstaat voor gezelschap van diezelfde huisgenoten. Voor je 't weet heb je elke avond iemand om mee te eten, chillen, te gamen of zuipen.

Leer koken. Of nou ja, niet echt eigenlijk. De meest simpele gerechten doen 't namelijk al goed onder je medestudenten. Wereldgerechten van Knorr bijvoorbeeld. Momenteel is ook de pasta met pesto, cherrytomaatjes en rucola retepopulair. Gemakkelijk in elkaar te flansen en ideaal om in veelvoud te maken voor bijvoorbeeld je huis- of clubgenoten.

Breng memorabilia aan in je studentenhuis. Niets is toffer dan een studentenhuis met tal van verhalen die jaren later nog verteld worden. Populaire gadgets voor een studentenhuis zijn winkelmandjes (het is namelijk best een kunst deze te 'lenen' van een supermarkt), een verzameling kroonkurkdoppen (hoe meer hoe beter) of gewoon random shit waaraan jij en je huisgenoten ongelooflijk veel waarde hechten.

Deze lijst is onmogelijk compleet. Weet jij nog een manier om als eerstejaars een goede indruk achter te laten? Reageer dan onder dit artikel, stuur een tweet naar @studentennet of laat een bericht achter op onze Facebookpagina.

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2013 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam