Sollicitatie: do's & don'ts

Auteur: Kelly Teunissen |
Gepubliceerd op 14-06-2012

Solliciteren moeten we allemaal een keer. Blunders maken we helaas ook allemaal wel eens, want; waar mensen werken worden fouten gemaakt. Extra pijnlijk wanneer je een blunder begaat tijdens het sollicitatiegesprek voor die felbegeerde baan. Welke blunders komen wel eens voor en moet je absoluut niet maken tijdens zo'n gesprek? Uw trouwe verslaggever van Studenten.net zocht het uit.

Eerste indruk
We lopen natuurlijk allemaal het liefst rond in onze vertrapte Allstars, joggingbroek waarvan het kruis op onze knieën hangt en een hoodie. Gewoon, omdat het kan. Het zit ook nog eens lekker. Toch zul je voor een sollicitatiegesprek iets beters uit de kast moeten trekken. Veel beter zelfs. Nederlanders lijken zich sneller informeel te kleden dan de rest van Europa. Zo kwam eens een sollicitant in een korte, versleten broek naar zijn sollicitatiegesprek. Niet goed! Zie er verzorgd uit; je kunt beter overdressed op een sollicitatie verschijnen dan underdressed. Ook al is het 35 graden buiten en heb je het zweet tussen je bilnaad staan. Voor de vrouwen: té sexy is ook niet goed. Natuurlijk, sex sells, maar tijdens een sollicitatie leiden een diep decolleté en een stringetje die boven de broek uitpiept toch echt af van waar het werkelijk om gaat. Juist ja, om je hersens.

Wees voorbereid
Logisch, maar niet iedereen is even goed voorbereid op een sollicitatiegesprek Zo was een sollicitant niet alleen aanwezig bij het verkeerde gesprek, maar ook bij het verkeerde bedrijf. Oké, dat zijn uitersten natuurlijk, maar het is opvallend hoeveel mensen zich niet tot matig voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Kennis van het bedrijf, het merk of het product is en blijft een absolute pre. Weet waar en voor welke functie je solliciteert! Bereid jezelf niet alleen voor op het bedrijf, maar ook op je eigen kunnen. Sommige mensen vergeten namelijk wat ze wel en niet kunnen. Andere uitersten zijn er ook; zij benoemen ook de niet relevante vaardigheden, zoals het perfect kunnen timmeren wanneer ze solliciteren voor een baan als loodgieter.

De ultieme perfectionist
Een standaardvraag in een sollicitatiegesprek is wat je zwakke punten zijn. Vaak moet je er ook nog eens drie benoemen. Het is lastig, maar wees vooral eerlijk. Zeggen dat je perfectionistisch bent, maar dat die slechte eigenschap eigenlijk ook erg positief is, hebben alle werkgevers al eens eerder gehoord. Het is gesneden koek, een te makkelijk antwoord. Probeer jezelf echt een spiegel voor te houden en bedenk wat je daadwerkelijke slechte eigenschappen zijn. Puntje extra verdienen? Bedenk en vertel dan direct hoe je deze eigenschappen wilt verbeteren. Je laat dan zien dat je je zwakke punten erkent maar ook dat je weet op welke manier je deze kunt verbeteren.

Kruisverhoor
Nee, je zit niet bij de politie en nee, een sollicitatiegesprek is allesbehalve een eenzijdig gesprek. Voor een werkgever is het een ontzettende afknapper wanneer een sollicitant geen interesse lijkt te tonen in het bedrijf, door simpelweg geen vragen te stellen. Neem van mij aan, een functieomschrijving zegt niet alles. Vaak komt er veel meer bij een functie kijken dan omschreven kan worden. Vraag bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkweek eruit ziet, wat er van je verwacht wordt of met welke collega's je direct te maken krijgt. Vraag nooit, maar dan ook nooit in het eerste gesprek naar je salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden. Tuurlijk, een zakcentje is leuk, maar een werkgever moet niet het idee hebben dat je het alleen voor het zak geld doet. Vragen naar het loon in het tweede gesprek is gepaster, omdat je dan een stap dichter bij die droombaan bent.

Negativo
Wees eerlijk in je gesprek, maar probeer te allen tijde positief te blijven. Zo is er het verhaal van een sollicitante die vrolijk tijdens haar gesprek vertelde dat haar vorige baas een zak was, net als alle andere managers. Auw. Erg pijnlijk als je drie managers tegenover je hebt zitten. Praat niet slecht over je vorige of huidige werkgever, ook al vind je jouw baas ook écht een zak. Het bedrijf waarbij je solliciteert zal zich altijd afvragen of je ook negatief praat over hen wanneer zij er niet bij zijn. Wees niet te open, gebruik je gezonde verstand en bij twijfel: niet doen.

Telefoontje
Nog zo'n lekkere open deur, maar er zijn zoveel mensen die gewoon hun telefoon aan laten staan tijdens een sollicitatiegesprek. Er zijn zelfs mensen die tijdens een gesprek rustig een aantal keren de tijd nemen hun berichtjes te checken. Dat getuigt uiteraard van ontzettende desinteresse en dan kun je die baan wel vergeten. Een telefoon op stil zetten werkt ook niet altijd. Soms zet je namelijk een wekker op een gekke tijd. En die wekkers gaan dus wel af, ook al staat je mobieltje op stil. Vreselijk irritant. Zet 'm dus gewoon compleet uit, die berichtjes en WhatsAppjes komen na het gesprek wel weer.

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2012 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam