Bijbaan vinden (en houden) steeds lastiger

Gepubliceerd op 17-04-2012

Studeren doe je om later bakken met geld te verdienen. Maar voordat je die bakken met geld verdient, heb je eerst bakken met geld nodig om je studie te betalen. En aan die bakken met geld is tegenwoordig lastig te komen, zo blijkt uit onderzoek onder jongeren tussen de 13 en 26. Twee op de drie zegt grote gevolgen te ondervinden van de economische crisis. Ze worden ontslagen, solliciteren zich rot en worden nergens aangenomen, of blijven in een onderbetaald baantje hangen omdat ze bang zijn nergens anders te worden aangenomen. En dan vergeten ze ook nog eens Studentenbaan.nl in de gaten te houden voor alle soorten banen en stages.

Dit blijkt uit de jaarlijkse BijBanen Monitor.

Het gemiddelde bruto uurloon van de respondenten is gestegen ten opzichte van 2008 en 2010. In 2008 was het € 6,59 en in 2010 € 7,63. Nu, in 2012 is het €7,91. Dat lijkt een stijging (en dat is het ook), maar wanneer je de cijfers verrekent met inflatie is de koopkracht gedaald. Zo min mogelijk hinder ervaren van de gedaalde gemiddelde koopkracht? Zoek dan een baantje in de media, sales of chauffeurs- en koeriersdiensten; uurloon boven de €10,-. Kranten-, folder en postbezorging leveren, samen met de tuinbouw en agrarische sector het minste op, namelijk uurlonen onder de €6,-.

Gemiddeld werken respondenten nu bijna 2 uur per week minder: 10,2 uur per week t.o.v. 12 uur per week gemiddeld in 2010.

Werkgelegenheid
Wat betreft werkgelegenheid ondervindt meer dan tweederde van de kandidaten gevolgen van de crisis. 23% is op zoek naar een andere baan, 22% is daar iets minder fanatiek in en 9% geeft aan bereidt te zijn te werken voor minder geld. Die laatste groep is slechts 9% omdat 53% van de respondenten aangaf dat het salaris (die gemiddelde €7,91 per uur) de voornaamste bron van inkomen is. Op jonge leeftijd springen ouders vaak nog financieel bij, maar bij de respondenten ouder dan 19 was dat bij slechts 5% het geval.

De respondenten zien de toekomst trouwens zonnig in: over 20 jaar zien ze zichzelf liever plezier hebben in hun functie (50%) dan een hoog salaris verdienen (13%). Gesproken over de toekomst, slechts 23% van de respondenten heeft een bijbaan die aansluit bij de opleiding, tegen 68% die dat graag zou willen en niet hebben.

Social Media
Via social media wordt er maar bar weinig gezocht naar werk. Slechts 1% van de respondenten zoekt actief op social media. Daarentegen schreeuwt maarliefst 59% via social media hun vriendenkring in dat ze werkloos zijn in de hoop dat iemand ze tipt of, nog beter, dat iemand terugschreeuwt dat hij een werknemer nodig heeft. Maar of dat nu zo efficiënt is…

Kun je wel wat sollicitatietips gebruiken? Kijk dan sollicitatietips .

Studentenbaan.nl bevat fulltime en parttime banen, freelanceopdrachten, vakantiewerk, startersbanen en traineeships. Studentenbaan.nl is het grootste kanaal voor studentenbanen in Nederland en telt ongeveer 45.000 bezoekers per maand.

Hou je vrienden op de hoogte

Copyright © 2012 Studenten.net
Advertentie
Advertentie
Evenementen
Advertentie
Partners
Contactgegevens
Johan Huizingalaan 763A - 1066VH Amsterdam